Koliko bo smetišče še stalo občine?

Že nekaj časa je znano, da je projekt regijskega centra za odpadke propadel, severnoprimorske občine pa ga morajo še formalno “pokopati”. Doslej so zaradi njega že izgubile 1,27 milijona evrov. Pa lahko imajo še kaj stroškov? Če bodo morale še kaj plačati, bo to na račun prekinjanja razmerij z izbranimi izvajalci del, odgovarjajo v upravi novogoriške občine.

Propadli projekt regijskega centra za ravnanje z odpadki je doslej občine stal 1,27 milijona evrov. Bodo morale plačati še kakšen račun? Foto: Bođtjan Bensa
Propadli projekt regijskega centra za ravnanje z odpadki je doslej občine stal 1,27 milijona evrov. Bodo morale plačati še kakšen račun? Foto: Bođtjan Bensa

SEVERNA PRIMORSKA > Severnoprimorski župani oziroma njihovi predstavniki so se pred dnevi v Kobaridu med drugim pogovarjali o tem, kako se razpleta zgodba o nesojenem regijskem centru za odpadke (RCERO), ki je propadel. Občine morajo namreč tudi formalno odstopiti od projekta oziroma ga zaključiti.

V Novi Gorici so med drugim vsa komunalna podjetja na severnem Primorskem povabili na pogovor o tem, kako naprej z ravnanjem z odpadki. Nobeno se vabilu ni odzvalo v predvidenem roku, je dejala Trojar Lapanje. A to vprašanje ta trenutek tudi ni tako aktualno, zato sestanka na koncu niti še niso sklicali.

Vodja projektne pisarne pri novogoriški upravi Andreja Trojar Lapanja pojasnjuje, da je bila doslej oblikovana in se je prvič sestala skupina za zaključevanje projekta, v katero pa vse občine še niso imenovale svojih predstavnikov. “Pregledala je določene stvari, predvsem v povezavi s štirimi javnimi naročili, od katerih je mestna občina kot nosilka projekta morala odstopiti,” je povedala. S podjetjem Riko, izbranim izvajalcem gradbenih del v Stari Gori, kjer bi moral biti RCERO, in dobaviteljem ter monterjem linije za predelovanje odpadkov, niso podpisali pogodb. Zato pa ju je novogoriška občina sklenila z nadzornikom del, Projektom in z družbo Frontal, ki naj bi skrbela za obveščanje javnosti.

Kaj bo torej s tem? Bo odpoved sporazumov s podjetjema občine še kaj stala? Kot odgovarja Lapanja, se je na obvestilo, da se regija RCERO odpoveduje, le družba Frontal odzvala s predlogom sporazumne prekinitve pogodbe. Če je imela utemeljene stroške, pravi sogovornica, ji jih bo najverjetneje treba povrniti. Občina pa mora dokončno urediti še razmerje z Rikom, za to je potreben čas, dodaja.

Edino ta del razpleta zgodbe o RCERO pa bo po besedah Lapanje lahko zahteval dodatne stroške za občine, pri čemer pa se morajo o tem še dogovoriti. Ostale formalnosti, ki jih morajo še opraviti, pa naj občin ne bi nič stale. Naložbo je med drugim treba računovodsko zaključiti, pregledati, kakšne so obveznosti med občinami in podobno, našteva vodja projektne pisarne. Ne more pa napovedovati, kdaj bo vse skupaj zares končano.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano