Kolesarske poti so vsaj na papirju

V ajdovski občini je vse več kolesarjev, razen nekaj krajših odsekov pa v mestu ni niti ene urejene kolesarske poti. Občina ima zdaj idejno zasnovo za 14,5 kilometra dolgo omrežje stez za kolesarje in pešce na širšem območju mesta. Namenjene bodo turistom in domačinom iz okoliških naselij, ki bi ob varnejših poteh kolo pogosteje uporabljali tudi za pot v službo.

Načrt  predvidenih kolesarskih stez na obrobju Ajdovščine in 
v mestu.
Načrt predvidenih kolesarskih stez na obrobju Ajdovščine in v mestu. 

AJDOVŠČINA > Skozi Ajdovščino vodita dve pomembni prometni žili, prva iz Nove Gorice proti Ljubljani in druga iz Idrije oziroma Ljubljane proti Krasu in slovenski Istri. Dolinski del z vipavskimi griči in Trnovsko Banjška planota na drugi strani sta med kolesarji, tako domačini kot turisti, vedno bolj priljubljena. Hkrati je cestno omrežje v tem delu tudi najbolj prometno obremenjeno.

Poti bi umeščali ob ceste

Občina se je izziva lotila v okviru projekta Regionalno omrežje kolesarskih povezav Severne Primorske - Goriške razvojne regije, v katerem so poleg ajdovske sodelovale še idrijska, tolminska in novogoriška občina. Ajdovci so pridobili idejno zasnovo za ureditev dobrih 14 kilometrov kolesarskih stez v mestu in njegovi okolici. To pa bi bil šele začetek urejanja kolesarskega omrežja v regijskem smislu.

Predlagane trase kolesarskih poti, ki so jih v nalogi obdelali v novogoriški družbi Projekt, so v večji meri umeščene ob obstoječih cestah. Ob regionalnih proti Lokavcu, Selu, Colu in Vipavi, trasa v mestu je predvidena vzdolž mestne ulice, tista proti Dolenjam pa ob kategorizirani lokalni cesti. V projekt so vključili tudi traso ob ajdovski obvoznici.

Kolesarili bi po varnejših stezah

Kot pojasnjuje Marica Žen Brecelj iz oddelka za okolje in prostor na ajdovski občini, so v prvi fazi zajeli širše območje Ajdovščine in glavno os v mestu. “S tem bi omogočili boljšo kolesarsko povezanost obrobja mesta s središčem, kot izhodiščem in križiščem različnih kolesarskih poti. Ugotavljamo, da bi se številni Ajdovci in domačini iz bližnjih naselij pogosteje odločili za kolo tudi pri vsakdanjih opravkih ali vožnji v šolo ali službo, če bi imeli na voljo urejene kolesarske poti. Hkrati pa želimo s tem projektom Ajdovščino in bližnjo okolico vključiti v širše kolesarsko omrežje.”

Na občini še dodajajo, da gre za dolgoročni projekt, saj bodo kolesarske steze urejali postopno, v okviru prenov ali drugih posegov na omenjenih odsekih.

Predlagani odseki kolesarskih poti

1. Ajdovščina - Predmeja, na odseku Ajdovščina - Lokavec, 2,2 kilometra

2. Ajdovščina - Vipava, na odseku Ajdovščina - Budanje, 3 kilometre

3. Ajdovščina - Col od krožišča Ribnik, ob Vipavski in Idrijski cesti do konca naselja, dolžina 1,7 kilometra

4. Ajdovščina – Selo,odsek Ajdovščina - Cesta, 1,7 kilometra

5. Ajdovščina - Planina, na odseku Ajdovščina - Dolenje, 2,8 kilometra

6. Ajdovščina – obvoznica, 2 kilometra

7. Ajdovščina mesto, 1,1 kilometra

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano