Kolesarska proga Solkan-Plave je tudi uradno odprta

Ljubitelji kolesarjenja lahko od minulega petka brez slabe vesti vozijo po kolesarski progi Solkan - Plave, saj je postalo uporabno dovoljenje zanjo pravnomočno. Zaključena so tudi že dela na 300-metrskem odseku do meje z Italijo, ki pa uporabnega dovoljenja še nima.

Uporabniki kolesarske proge Solkan-Plave od minulega 
petka, ko je ta tudi uradno odprta,  niso več prekrškarji. Foto: Nace Novak
Uporabniki kolesarske proge Solkan-Plave od minulega petka, ko je ta tudi uradno odprta, niso več prekrškarji. Foto: Nace Novak

SOLKAN > Na novogoriški upravni enoti so že 21. decembra lani ministrstvu za infrastrukturo, Direkciji RS za infrastrukturo (Drsi), izdali uporabno dovoljenje za del glavne državne kolesarske povezave Nova Gorica-Predel, natančneje odseka Solkan-Plave. Minuli petek, 8. januarja, je postalo uporabno dovoljenje pravnomočno, kolesarska proga, ki poteka po desnem bregu reke Soče, ob železniški progi, pa je s tem tudi uradno odprta. Številni kolesarji in pohodniki, ki so asfaltirano in tudi sicer urejeno progo že nekaj časa uporabljali, pa čeprav tega po vseh “reglcih” še ne bi smeli, lahko zdaj mirne duše vozijo oziroma hodijo po njej.

Po prvotnih načrtih naj bi progo odprli že lani poleti, a se je to zamaknilo zaradi večje skale, ki je julija treščila na asfaltirano pot. Na Drsi so poskrbeli za namestitev približno 450 metrov dodatnih varovalnih mrež oziroma lovilnih ograj za varovanje uporabnikov proge. “Kolesarji lahko ta odsek že uporabljajo. Tudi na 300-metrskem odseku proti meji z Italijo so dela že zaključena, trenutno pa poteka odprava pomanjkljivosti za predizvedbo tehničnega pregleda. Istočasno se pripravlja dokumentacija, ki je potrebna za pridobitev uporabnega dovoljenja tudi za ta odsek. Predvidoma februarja naj bi pridobili uporabno dovoljenje tudi za ta odsek, “ so povedali na Drsi.

NACE NOVAK


Najbolj brano