Kolesarji izgubljajo potrpljenje

V desetdnevni festival Soča Outdoor, ki skuša v dolino Soče pritegniti čim več domačih in tujih tekmovalcev in rekreativcev v športih v naravi, se je v teh dneh vključilo tudi Bovško s kajakaško in Soča Enduro tekmo. Dogajanje je okrnilo deževje, predvsem pa naravovarstvene zahteve. Festival se nadaljuje na Kobariškem in konec tedna na Tolminskem.

Na kolesarski   tekmi enduro je zaradi tehničnih okvar odstopilo nekaj tekmovalcev, poškodb 
pa k sreči ni bilo. Foto: Nejc Bole
Na kolesarski tekmi enduro je zaradi tehničnih okvar odstopilo nekaj tekmovalcev, poškodb pa k sreči ni bilo. Foto: Nejc Bole

BOVEC > “Vse je potekalo brez problemov, več kot sto tekmovalcev je na štirih spustih, ki so šteli tudi za serijo SloEnduro, uživalo. Prišli so tudi iz Italije, Avstrije, Anglije ...,” je s srečno izpeljanim nedeljskim dogajanjem zadovoljen soorganizator Outdoor SloEnduro tekme Marko Mac Šimenc. Na zahtevnih preizkušnjah s približno štirimi kilometri spustov in dodatno traso za kolesarjenje v dolžni 40 kilometrov, se je z najboljšim znanjem in kondicijo izkazal Kristijan Medvešček.

Planinci lahko neuradno, kolesarji ne smejo

Zadovoljstvo pa so zagrenili zapleti pri pripravi prog. Čeprav so bile vse trase za gorsko kolesarjenje usklajene z lastniki in zavodom za gozdove, ni šlo vse skozi. Tako kot pri tolminskem MTB maratonu, ki so ga morali zaradi naravovarstvenega negativnega mnenja odpovedati in je s tem odpadlo tudi pestro dogajanje v nedeljo, 5. julija, je tudi Bovčanom novogoriški zavod za varstvo narave dihal za ovratnik. Spust izpod Planje do zaselka Zavrzlno so morali odpovedali, ker naj bi potekal po planinski poti. Organizatorji pa trdijo, da ta planinska pot, ki je sicer označena in vzdrževana, sploh ni uradna in zato naj ne bi bilo osnov za prepoved kolesarjenja po njej.

Skratka, v gorskem kolesarjenju je s pravili zmeda. Kolesarji čakajo, da bi skupaj z državo vendarle dorekli pravila igre, ki bi omogočala razvoj tega športa na način, da ne bi okrnili narave. Kot pravi organizator tekme Šimenc, so zadevo elegantno rešili. V tekmo enduro so kot nadomestilo vnesli spust “down town” po bovških ulicah, ki je bil prvotno mišljen kot sobotna uvodna atrakcija, vendar je zaradi mokre ceste odpadel. “Toda zadeva s pravili za gorsko kolesarjenje je resna,” poudarja direktor LTO Bovec Janko Humar. “Gorski kolesarji, ki prinašajo v dolino veliko denarja, so nas prehiteli, zakonodaja pa caplja nekje zadaj. Morda bi bila možna rešitev, da bi občine čim prej v svoje prostorske načrte vnesle kolesarske poti zanje,” predlaga.

Od jutri do nedelje bo v okviru festivala Soča Outdoor tekma v hitrostnih preletih z jadralnimi padali. Pod okriljem kobariškega kluba Adrenalin poteka že desetič.

Tudi Japonci jadrajo

Pričakujejo okoli 40 tekmovalcev iz Slovenije in Evrope, prijavljeni so tudi Japonci. “Start bo na Stolu, tekmovalci bodo jadrali po celi dolini Soče, pristajali pa pri Kobaridu. Tekma je uvrščena v ligo Adrenalin in njeni rezultati veljajo tudi za skupno slovensko ligo v hitrostnih preletih,” pojasnjuje Klavdij Rakušček iz kluba Adrenalin. Je razočaran, ker v nedeljo zaradi odpovedane tekme maratona v MTB vse dogajanje na Sotočju, kjer naj bi bil zaključek festivala, odpade. Zato še iščejo prizorišče, kjer bodo najboljšim padalcem podelili medalje.

Kot napoveduje soorganizator festivala Soča Outdoor Peter Dakskobler, ob prihajajočem koncu tednu upajo na obisk družin, ki bodo kolesarile. V soboto pa v dolino vabi kolesarje, da na transverzali ponosa s poljubno izbranimi turami izrazijo podporo prizadevanju za zakonsko ureditev kolesarskih poti. Napoveduje izziv za zmajarje in tek po zahtevni, toda zelo atraktivni trasi Soča Tolminka Trail Run, pri katerem je tekmovanje manj pomembno kot uživanje v prelepi naravi. Festival bodo v soboto zvečer zaključili z zabavo na Sotočju pri Tolminu.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano