Kolektor zanima odkup terjatev do H&R

Gorenjska banka do 24. decembra zbira zavezujoče ponudbe za odkup 14,2 milijona evrov visoke terjatve do H&R, večinske lastnice korporacije Hidria. Ker korporacija Kolektor Group nikoli ni skrivala, da jo s sosednjo korporacijo povezane naložbe zanimajo, je pričakovati, da bo terjatev skušala kupiti.

Kolektor in Hidria na novi poti: logično nadaljevanje vojne je 
sodelovanje. Foto: Leo Caharija
Kolektor in Hidria na novi poti: logično nadaljevanje vojne je sodelovanje. Foto: Leo Caharija

IDRIJA, KRANJ > Največji idrijski korporaciji, spodnjeidrijsko Hidrio s sedežem v Ljubljani in idrijski Kolektor Group, povezujeta soroden program in razvojno poganjanje idrijske kotline in Slovenije. Bolj ju razdvajajo spori. Z 39 odstotnim vstopom Hidrie v solastništvo FMR, družbe za financiranje in upravljanje naložb in največje, 38-odstotne lastnice Kolektor Group, so se leta 2007 sprevrgli v vojno, ki se z leti umirja. Gorenjska banka (GB) s prodajo terjatev največje lastnice Hidrie, družbe H&R, Kolektorju “odpira vrata” vanjo in možnost poravnave medsebojnih odnosov.

Ne komentirajo, a se zanimajo

Ali pa v njihovo zaostritev! Medtem ko po Sloveniji ugibajo, ali bo Kolektor skušal odkupiti terjatev do H&R, GB prodaje ne komentira.

Na trgu je 14,2 milijona evrov. H&R (večinski lastnik je sedanji član NS Hidrie, sicer pa njen oče Edvard Svetlik z vodilnimi menedžerji) je z najetim posojilom v tej višini sodelovala z Binetom Kordežem pri lastninjenju Merkurja. Po propadu slednjega je Hidria zatrjevala, da je šlo za navidezni posel. Sodišče ji ni pritrdilo niti na višji stopnji, a v H&R in Hidrii vztrajajo, da sodni postopki še niso zaključeni. V GB pravijo drugače. “Lahko potrdim, da zanimanje za odkup te terjatve je. Zaradi določil zakona o bankah - bančne tajnosti - prodaje ne morem komentirati,” je povedal pomočnik direktorja službe tveganih terjatev GB Matija Žunič.

Če ima Hidria prav in se bo sodna pot nadaljevala, bo nanjo torej stopil morebitni novi lastnik terjatve. Najbolj logični kupec je družba FMR. Članica njegove uprave Nataša Luša je bila sicer z odgovorom na vprašanje, ali ugibanje o oddaji zavezujoče ponudbe drži, kratka: “Potencialnih naložbenih priložnosti ne komentiramo.”

FMR je od leta 2007, po presenetljivem vstopu Hidriine družbe FIN v njegovo 39-odstotno lastništvo, naredil vse, da bi se sovražnega vstopa, kot so ga označili, otresel. Hidria FIN, pa je potem ko so se izjalovile sinergije, ki jih je poudarila ob vstopu v FMR, dodobra zagrenila in s sodnimi postopki ohromila FMR in bivšega predsednika, sedaj nadzornika FMR Stojana Petriča.

O evru za Hidrio ni več govora

Ker sta sicer upokojena prvaka korporacij - Svetlik in Petrič - še trdno v sedlu in so medtem propadli tako rekoč dogovorjeni poskusi odkupa deleža Hidrie v FMR, v poravnavo odnosov z medsebojnim lastništvom v resnici ne gre verjeti. Navkljub temu, da je mlajši rod razvojnikov v zadnjih letih pokazal, da projektno zmore stopiti skupaj in so kritike poslovno šibkejše in bolj zadolžene Hidrie s strani hitreje rastočega Kolektorja blažje. O evru za Hidrio, ki Kolektor prekaša z inovativnostjo, že dolgo ni več slišati. Ponudbo je namreč izrekel Petrič v postopku finančnega prestrukturiranja dolgov Hidrie. Tej so banke zaupale in z znatno vitkejšo korporacijo, ki je prodala skoraj vse z avtomobilsko in industrijsko tehnologijo nepovezane družbe in premoženje, podpisale dogovor o prestrukturiranju dolgov.

Zato je najpomembnejši v tej zgodbi odgovor, ki smo ga o morebitnem odkupu terjatve prejeli iz Kolektor Group: “Odkup terjatev do družbe H&R je ena od potencialnih poslovnih priložnosti za koncern Kolektor.” Seveda so dodali, da odločitve o oddaji ponudbe ne bodo komentirali in niso povedali, v katero smer naj bi priložnost razvili.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano