Kolektor z novo proizvodno halo v Mehiki

Koncern Kolektor danes v mestu Silau v mehiški zvezi državi Guanajuatu slovesno odpira novo proizvodno halo, kjer je sicer serijska proizvodnja stekla že septembra lani. Kot pravijo v družbi, je začetek zelo vzpodbuden, računajo, da se jim bo 10-milijonska investicija povrnila v petih do desetih letih, odvisno od dinamike rasti.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

IDRIJA/CIUDAD DE MEXICO > V Kolektorju pravijo, da sta proizvodna hala in oprema vrhunski, ekipa ključnih sodelavcev pa da se je odlično izobrazila. "Cilji, ki so pred nami in smo jih določili v strategiji, so izzivalni in ambiciozni," je poudaril predsednik koncerna Kolektor Radovan Bolko.

Trenutno so v proizvodnih prostorih postavljene tri proizvodne linije za izdelavo HB-komutatorjev in linija za proizvodnjo priključnic, ki so nekakšna odskočna deska za ostale projekte. Trenutna proizvodnja zaseda manj kot polovico vseh razpoložljivih zmogljivosti, zato je v njej dovolj prostora tudi za dopolnitev obstoječega proizvodnega programa s programom hibridike.

Kolektor GTO naj bi do leta 2020 v celoti napolnil proizvodne prostore tako z obstoječimi kot novimi programi in postal proizvodno razvojni center, so sporočili iz koncerna.

V proizvodni hali je trenutno zaposlenih 30 ljudi, do leta 2016 naj bi jih bilo v podjetju Kolektor GTO že 70. V Mehiki bodo zaposleni tudi Slovenci, nekaj jih je tja že odpotovalo na delo, je za STA povedal član uprave Kolektorja Valter Leban in pojasnil, da je vodstvo podjetja slovensko.

Kolektor se je z Mehiko začel spogledovati že leta 2005, ko je razmišljal o prevzemu tamkajšnjega podjetja. Nato se je lotil več poskusov prevzemov mehiških podjetij, ki pa se niso izšla, zato se je vodstvo Kolektorja odločilo za popolnoma nov projekt (greenfield).

Zgodba podjetja Kolektor GTO se je tako začela pisati pred dobrim letom in pol. V igri za postavitev proizvodne hale je bilo pet lokacij, Kolektor pa se je nato odločil za lokacijo v industrijskem parku Santa Fe v Leonu v Guanajuatu, kjer so navzoča številna ugledna podjetja, kot so Volkswagen, Pirelli in Denso.

Leban je dejal, da je lokalno in poslovno okolje v Mehiki zainteresirano za neposredne tuje naložbe. "V dobrem letu smo prišli od izbire lokacije do serijske proizvodnje," je pojasnil.

Proizvodna lokacija Kolektor GTO, ki ima ambicijo postati tudi kompetenčni center, je po Lebanovih besedah prvenstveno namenjena trgom Kanade, ZDA in Mehike. Lokacija pa je, tako Leban, primerna tudi za pokrivanje Južne Amerike.

Mehika je sicer Kolektorjeva osemnajsta proizvodna lokacija in osma država, kjer ima koncern svoja proizvodna podjetja.

STA


Najbolj brano