Kolektor v osmih letih do ene milijarde evrov prodaje

Idrijski koncern Kolektor želi postati velik igralec v evropskem merilu. Do leta 2022 zato načrtuje rast prihodkov z zdajšnjih 450 milijonov evrov na milijardo evrov. “To bomo dosegli z organsko rastjo pa tudi s prevzemi,” pravi Radovan Bolko, ki je danes na položaju prvega moža koncerna zamenjal Stojana Petriča.

Stojan Petrič, ki je tri desetletja vodil koncern Kolektor, se je vpisal med upokojence Foto: STA
Stojan Petrič, ki je tri desetletja vodil koncern Kolektor, se je vpisal med upokojence Foto: STA

LJUBLJANA > Dosedanji predsednik koncerna Stojan Petrič se je upokojil, kot je povedal na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, pa bo prevzel predsednikovanje sosveta Kolektor Group, katerega vloga je podobna, kot jo imajo v delniških družbah nadzorni sveti.

Kolektor je vse od leta 1994 do danes beležil rast, je poudaril Petrič. V teh 20 letih so za 15-krat povečali prihodke, za trikrat število zaposlenih, za več kot dvakrat dodano vrednost in za več kot trikrat dobiček. Tega letos pričakujejo v višini 27 milijonov evrov, ob upoštevanju dobička, ki so ga ustvarili s prodajo deleža v Letriki, pa ga bo za okoli 40 milijonov evrov.

Poleg kolektorjev stebra še energetika in stavbna tehnika

Medtem ko je bil Kolektor pred 20 leti povsem osredotočen na avtomobilsko industrijo in je izdeloval izključno kolektorje, pa danes za pomembna stebra koncerna veljata še energetika in stavbna tehnika z izdelki za dom. Avtomobilski steber sicer še vedno ostaja najpomembnejši, leta 2015 naj bi k skupnim prihodkom prispeval vsaj 300 milijonov evrov.

V energetiki, kjer pričakujejo predvsem rast področja transformatorjev, načrtujejo prihodnje leto najmanj 100 milijonov evrov prihodkov, zmanjšali pa se bodo pri stavbni tehniki, kar bo po Bolkovih besedah povezano z investicijski dejavnostjo v Sloveniji, in sicer naj bi znašali približno 60 milijonov evrov.

Načrtujejo rast brez zadolževanja, prihodke bi povečali na milijardo evrov

Poleg Bolka sta nova člana uprave še Darja Petrič Florjančič, ki je odgovorna za finance, računovodstvo in kontrolo, ter Valter Leban, odgovoren za nabavo in skoraj 30 Kolektorjevih proizvodnih podjetij po svetu.

Bolko ne napoveduje bistvenih sprememb v usmeritvi koncerna. “Velikih sprememb ne bo, ker vodimo izključno dolgoročno politiko,” je dejal. Njeno izhodišče je zdrava rast na osnovi dobičkonosnih izdelkov in brez zadolževanja. “Ta model bomo nadaljevali, do leta 2017 bomo povečali promet na 750 milijonov evrov," je dejal in dodal, da nameravajo do leta 2012 povečati prihodke na okroglo milijardo evrov - s tem namreč postaneš velik igralec tudi v evropskem merilu.

Možnost za rast vidi v novih produktih ter prevzemih, za katere so po dveh neuspelih prevzemih, namreč družb Litostroj Power in Letrika, finančno sposobni. Še posebej velik izziv pa se Bolku zdi področje energetike, kjer vidi veliko možnosti za rast. Ob tem je kritičen do slovenske industrijske politike, kajti znanje, ki smo ga nekdaj imeli v energetiki, se danes izgublja.

Kolektor obdržali v slovenski lasti

Petrič bo obdržal tudi funkcijo koordinacije lastnikov - družb FMR, Fond in Fi - medtem ko je Nova Ljubljanska letos iz lastništva izstopila. Pri Kolektorju je šlo za menedžerski odkup, a vanj so bili po Petričevih besedah prisiljeni, da so ga obdržali v slovenski lasti. “Če bi dopustili, da Kolektor prevzamejo Američani, ki so leta 1994 prišli namesto dotedanjih nemških lastnikov, ga danes ne bi bilo več oziroma bi imel zelo majhen promet,” je poudaril ter zanikal, da bi v Kolektorju prišlo do tajkunizacije.

STA


Najbolj brano