Kolektor se pri prevzemih še ni upehal in išče nove tarče

Koncern Kolektor, ki letos pričakuje 500 milijonov evrov celoletnega prihodka in vsaj 36 milijonov evrov čistega dobička, tega namenja naložbam v lastni razvoj in prevzemom družb po Evropi. Pravkar se pogovarja z desetimi, ki bi lahko učinkovito dopolnile njegov program za avtomobilsko industrijo. Švicarski Mikro motor pa je že v njegovi večinski lasti.

Primož Bešter, Darja Petrič, Radovan Bolko in Valter Leban z 
novimi izdelki družbe Micro motor. Foto: STA
Primož Bešter, Darja Petrič, Radovan Bolko in Valter Leban z novimi izdelki družbe Micro motor. Foto: STA

IDRIJA > Koncern Kolektor je z nakupom 51-odstotnega deleža baselske družbe Micro motor in dogovorom o nakupu preostanka do leta 2017, dobil inovativne pogonske sklope za nadgradnjo v svoje rešitve za avtomobilsko električno prihodnost. Po trimesečni selitvi bosta proizvodnja in nadaljnji razvoj v Idriji stekla s 50 novo zaposlenimi, najmanj srednje izobraženimi tehniki.

Po Micro motorju si obetajo še večje prevzeme

To pomeni, da bodo del proizvodnje majhnih komutatorjev iz Idrije preselili v svoji družbi v Laktaših (Republika Srbska v BIH) in Novi Sad (Srbija). “Ves čas iščemo najboljše proizvodne lokacije, v katere selimo proizvodnjo komutatorjev, ki je za ta okolja primerna. Kljub temu smo v času selitev v Idriji število zaposlenih povečali za sto, na 1300. Ker v Idriji izdelujemo zahtevnejše produkte, med nami ni več nekvalificiranih delavcev,” je povedal član uprave Valter Leban. V prihodnjih treh mesecih bo bedel nad selitvijo iz Basla v Idrijo. “Gre za preko 200 izdelkov z okrog 6.000 komponentami. Družbo Kolektor Micro motor bomo organizirali po standardu vitke proizvodnje,” je povedal Leban.

Sočasno so lastniki Micro motorja za svoje delavce pripravili program prezaposlovanja. “Ta je zelo ugoden. Z lastniki družbe smo se za prevzem dogovorili zelo hitro. Ne toliko zaradi cene, ki smo jo ponudili, pač pa zaradi kompetenc, ki so jih prepoznali v Kolektorju in možnosti za nadgraditev njihovih kompleksnih produktov v končne izdelke. Z njimi bomo postali resnično pomemben člen električne mobilnosti, zato to ni uspeh samo za Kolektor, pač pa vso Slovenijo,” je prepričan predsednik uprave koncerna Radovan Bolko.

Koncern, kot je razložil Bolko, ima oblikovan širši in ožji seznam 130 oziroma 40 podjetij po Evropi, predvsem v nemško govorečem prostoru, za prevzem. “Prevzemi so sočasno z organsko rastjo podrejeni povečanju prihodkov z izdelki z višjo dodano vrednostjo. Ta sedaj v koncernu v povprečju znaša 40.000 evrov na zaposlenega. Produkti Micro motorja imajo 60.000 evrov dodane vrednosti,” sta razložila Bolko in Leban.

Dobička je dovolj za razvoj in prevzeme

Pogovori za prevzem pravkar potekajo z desetimi družbami. Z izjemo Trima med njimi ni slovenskih družb. “Odličnim mehanskim rešitvam na področju pogonov bomo dodali pamet. Ker smo prepričani v rast električnih pogonov, verjamemo, da bomo sedanjih deset milijonov evrov Micro motorjevega prihodka povečali vsaj za petkrat,” je dodal izvršni direktor marketinga Primož Bešter.

Prej bo potrebnih še veliko vlaganj v razvoj. “Letos si obetamo 500 milijonov evrov prihodkov in 55 milijonov dobička pred davki. Ostajamo skoraj nezadolženi in smo sposobni prevzeti družbe do sto milijonov evrov vrednosti.,” je dodala članica uprave Darja Petrič.

Nakup družbe Micro motor je bil manjši (kot so dejali v vrednosti nekaj milijonov evrov), a bodo kmalu segli globlje v žep. Prej pa bodo skrbno spremljali razmere na trgu, ki jih je razmajal koncern Volkswagen.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano