Kojščani so ohranili svojo ambulanto

Čeprav se bo zdravnik koncesionar v ambulanti na Kojskem Boris Terseglav v teh dneh upokojil, občina ne bo razpisala nove koncesije. A na Kojskem ne bodo ostali brez zdravnika. 5. januarja tja prihaja zdravnica iz Zdravstvenega doma Nova Gorica.

Ambulanto v Kojskem bo kupila občina, namesto koncesionarja pa bo tam  paciente zdravila zdravnica iz ZD Nova Gorica.  Foto: Leo Caharija
Ambulanto v Kojskem bo kupila občina, namesto koncesionarja pa bo tam paciente zdravila zdravnica iz ZD Nova Gorica.  Foto: Leo Caharija

KOJSKO > Ambulanta v Kojskem, ki jo vodi koncesionar Boris Terseglav, je bila pred meseci najbolj vroča tema v Brdih. Začela se je z bojaznijo Kojščanov, da bodo, ko bo šel koncesionar v pokoj, ambulanto ukinili in dejavnost preselili v zdravstveno postajo, ki jo Zdravstveni dom (ZD) Nova Gorica gradi na Dobrovem. Po hudih sporih so se zadeve umirile. Ker pa konec decembra Terseglav odhaja v pokoj in občina še ni objavila razpisa za novega, se v Kojskem spet sprašujejo, ali bo njihova ambulanta res ostala tam oziroma ali bodo morali po novem k zdravniku na Dobrovo.

Vse bojazni so odveč, ambulanta ostaja, zagotavlja direktor občinske uprave Andrej Markočič. Občina ni razpisala koncesije, ker bo dejavnost prenesla na ZD Nova Gorica. Terseglava pa bo nadomestila zdravnica, ki bo v Kojsko prišla 5. januarja. S koncesionarjem se je občina dogovorila, da bo za 69.000 evrov odkupila ambulanto. “Zdravstveni dom je že predstavil zdravnico, ki bo prevzela zdravstveno postajo Kojsko, in ima tudi podporo predsednikov vaških skupnosti Kojsko in Hum,” pojasnjuje Markočič in dodaja, da so dosegli cilj, da v Kojskem ostane kvalitetna javna zdravstvena služba.

Dogovor, da bo Terseglava v Kojskem nadomestila nova zdravnica, so potrdili tudi občinski svetniki. So pa hoteli zaščito v primeru, da ne bo zadovoljila pričakovanj ali pa da bi zdravstveni dom hotel ukiniti ambulanto. Komisija za družbene dejavnosti bo sodelovala pri vseh postopkih. “Če bi ugotovili, da se storitev ne izvaja v dogovorjenem obsegu in kakovosti, lahko takoj razpišemo novo koncesijo v Kojskem,” potrjuje Markočič.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano