Kobariški muzej: ohranimo razum in sočutje!

Kobariški muzej prve svetovne vojne je po 26-tih letih s svojo sporočilnostjo miru aktualen v današnjih nemirnih časih, ko je na preizkušnji sočutje in razumevanje za ljudi v stiski, do beguncev, ki so v ironiji zgodovine izgubili domove.

 Foto: Neva Blazetič
Foto: Neva Blazetič

KOBARID > “Zato je sporočilo in opozarjanje Kobariškega muzeja o pomenu miru še kako aktualno. Zmanjkuje empatije do beguncev, celo do otrok, ki izgubljajo otroštvo, možnost šolanja in bodo morda vse življenje prikrajšani. Ohranimo sočutje in razumevanje do vseh, ki so se znašli brez prihodnosti,“ je številne prisotne nagovoril slavnostni govornik, minister za kulturo Tone Peršak.

Kobariški muzej ima v prihodnje še posebej odgovorno nalogo. Skupaj s še štirimi evropskimi bo v okviru posebnega projekta promoviral temelje medčloveškega sobivanja. “Kako lahko je postaviti ograje, človeka udariti in morda celo ustreliti? Če smo pripravljeni žice, ki režejo meso, imenovati tehnična ovira, nismo na dobri poti,” razmišlja direktor muzeja Jože Šerbec.

Ob tradicionalnem dnevu muzeja so odprli razstavo o avstro ogrski vojski v zgornjem Posočju od maja 1915 do oktobra 1917.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano