Ko šteje vsaka minuta, je Šempeter predaleč

Ob napovedanih spremembah organizacije urgentne službe na Goriškem so člani sveta KS Ajdovščina na pristojne naslovili zahtevo za ohranitev urgentne zdravstvene službe v Ajdovščini vsaj v obstoječi obliki. Zahtevajo tudi gradnjo heliodroma na ajdovskem letališču.

Ukinitev  enote nujne medicinske pomoči v Ajdovščini bi po mnenju domačinov poslabšala  dostopnost občanov do zdravstvene oskrbe. Foto: Alenka Tratnik
Ukinitev enote nujne medicinske pomoči v Ajdovščini bi po mnenju domačinov poslabšala dostopnost občanov do zdravstvene oskrbe. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Čeprav konkretnih podatkov in pravilnika o prihodnji organizaciji službe nujne medicinske pomoči še ni, so v Ajdovščini odločeni, da gradnja regijskega urgentnega centra v Šempetru in morebitna reorganizacija službe ne smeta poslabšati kakovosti zdravstvene oskrbe ajdovskih občanov.

Naj ostane vsaj v sedanji obliki

“Podpiramo gradnjo severnoprimorskega urgentnega regijskega centra v Šempetru v smislu povezovanja regije, nikakor pa ne kot nadomestilo za urgenco v Ajdovščini. Urgentna služba z reševalnimi vozili mora ostati vsaj v dosedanji obliki. Zahtevamo tudi gradnjo heliodroma na ajdovskem letališču,” so soglasni člani sveta KS Ajdovščina. Zahtevo so naslovili na ministrstvo za zdravje, Občino Ajdovščina in Zdravstveni dom Ajdovščina, z njo so seznanili tudi ministrstvo za obrambo, vodstvo šempetrske bolnišnice in druge službe s področja reševanja.

Zahtevo utemeljujejo z dejstvom, da je ajdovska občina demografsko razpršeno in geografsko zelo razgibano območje. Opozarjajo tudi na povečan tranzitni promet na hitri cesti in nevarnem odseku čez Rebrnice. Kot dodajajo, sta v bližini skladišče nevarnih snovi in plinska postaja državnega pomena, v občini se izvajajo različni adrenalinski športi, soočajo se z močno burjo, v višjih predelih pa tudi s snegom in žledom. Zahtevo za ureditev heliodroma utemeljujejo z dejstvom, da je v Ajdovščini že aktivno letališče. Po drugi strani pa narašča tudi število primerov, ko življenja rešuje hiter prevoz s helikopterjem.

“Stroka zagovarja, da minute rešujejo življenje. Zato je nujno, da urgenca v Ajdovščini ostane kot podpora regijski urgenci v Šempetru. Imamo veliko in raznoliko območje, z oddaljenimi zaselki, slabimi prometnimi povezavami. Če bo morala priti na teren ekipa iz Šempetra, bo samo do Ajdovščine izgubila 20 dragocenih minut. Da imamo zdaj tako organizirano službo nujne medicinske pomoči v Ajdovščini, smo se morali dolgo boriti. Zdaj se ne smemo vračati nazaj in zdravniško oskrbo oddaljiti od naših ljudi. Zakaj bi morali naši občani po nujno pomoč v Šempeter?” sprašuje predsednik sveta KS Ajdovščina Valentin Krtelj.

Dostopnost bi se poslabšala

Da so bojazni Ajdovcev upravičene, meni tudi direktorica tukajšnjega zdravstvenega doma Boža Ferfolja, ki opozarja: “Če Zdravstveni dom Ajdovščina izgubi obstoječo enoto nujne medicinske pomoči, tipa B, se za naše paciente gotovo zmanjšuje dostopnost do zdravstvenih storitev. Ob izgubi naše enote se zagotovo podaljša čas prihoda ekipe nujne medicinske pomoči do pacienta.”

Po ocenah direktorice pa v zavodu ne pričakujejo, da bo z reorganizacijo kdorkoli ostal brez zaposlitve. Kot pojasnjuje, ZD Ajdovščina zaposluje v službi nujne medicinske pomoči devet tehnikov zdravstvene nege in diplomiranih zdravstvenikov. V delo ekipe vključujejo tudi zaposlene, ki sicer delajo na drugih delovnih mestih, a so dodatno usposobljeni tudi za delo v nujni medicinski pomoči. Ekipo poleg zdravnika sestavljata še zdravstveni tehnik, voznik nujnega reševalnega vozila, in spremljevalec, diplomirani zdravstvenik. Po pravilniku se v službo nujne medicinske pomoči, zdravniki vključujejo ob svojem rednem delu v ambulanti.

Direktorica zavoda ob tem opozarja, da so v zadnjih petnajstih letih v razvoj te službe vložili veliko denarja. Prva leta predvsem občinskega in denar zdravstvenega doma. “Služba nujne medicinske pomoči je za nas in paciente tako pomembna, da smo njenemu razvoju več let dajali prednost,” še dodaja direktorica zavoda.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano