Ko so se s hribov vsule brigade

V polni dvorani ŠC Hit v Šempetru so se v nedeljo zlasti s pesmijo spomnili, kako so pred 70 leti “brigade s hribov” osvobodile zahodni del Slovenije. Slavnostni govor je imel Janez Stanovnik, predsednik republike Borut Pahor je ob tej priložnosti odlikoval Partizanski pevski zbor iz Ljubljane.

V dvorani na robu Šempetra je v nedeljo predvsem odmevala 
partizanska pesem. Foto: Leo Caharija
V dvorani na robu Šempetra je v nedeljo predvsem odmevala partizanska pesem. Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER > Vrhunec slovesnosti je bila doživeta zahvala tega zbora za prejeto državno odlikovanje Zlati red za zasluge, ki mu ga je kot priznanje za ohranjanje uporniške, bojne in domoljubne pesmi ter ob 70. obletnici delovanja izročil predsednik republike Borut Pahor. Odlikovanci so se odzvali kajpak s pesmijo, vidno zadovoljni zborovodja Franc Gornik pa ni dirigiral zgolj “svojim fantom”. Obrnjen proti publiki je zlasti ob uvodni Hej, Brigade glas izvlekel iz grl mnogih, zbranih v Šempetru.

“Narod, ki prepeva, ko krvavi, je neuničljiv”je slavnosti govornik, častni predsednik ZZB za vrednote NOB Janez Stanovnik,z anekdoto iz svojih doživetij po vojni v Parizu ponazoril vlogo partizanskega zbora in te vrste pesmi, ki so jo uvideli tudi tujci.“Njihova pesem je ohranjala upanje, blažila bolečino ter krepila dušo in telo,” pa je v obrazložitev odlikovanja zapisal predsednik republike.

Kot povedano na proslavi, je ta pevski sestav tudi po osamosvojitvi Slovenije skrbel, da rime o letih oboroženega upora proti zatiralcem ne bi utonile v pozabo. Zadnje čase pa so spet pogosteje slišane, še posebej ob spominskih slovesnostih. V Šempetru so jih zapeli tudi združeni goriški zbori in zasedba Avantgarda, s tem pa so še skupaj z najmlajšimi pevci in godbeniki z Vogrskega sooblikovali program prireditve v kraju, blizu katerega so se odvijale zadnje bitke med drugo svetovno vojno pri nas. In zato je območno združenje borcev za vrednote NOB Nova Gorica Šempeter izbralo za prizorišče regijskega slavja ob okrogli obletnici osvoboditve.

Kako je do nje prišlo, pa je povzel Stanovnik, ki je spomnil na italijansko zasedbo Primorske, odpor ljudi pod fašizmom, na 20-letne fante, ubite pri Bazovici, osnovanje Tigra, na primorsko duhovščino, ki je bodrila narod, na kasnejši oboroženi odpor. Spomnil je tudi, da so “brigade s hribov” leta 1945 prve zavzele Trst, a so se nato po ukazu Tita umaknile. To pa zato, je zaključil Stanovnik, ker “mir ni samo tisto, kar se podpiše na papirju; za mir se je treba žrtvovati.” Proslavo so sklenili s pesmijo Vstajenje Primorske.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano