Ko si tri mesece brez telefona, a ti kljub temu pošljejo račun

Vaščani Bukovega, Orehka in okoliških hribovskih cerkljanskih vasi so v soboto izvedeli, da bo Telekom po žledu uničeno bakreno telefonsko omrežje nadomestil s sodobnejšim in bolj varnim optičnim. Projekt za drago naložbo še ni izdelan. Zamenjava pa pravkar poteka na treh prizadetih območjih na Goriškem.

Robert Ščuka (levo) in župan Jurij Kavčič stavita na potrpežljivost in nadomestitev dotrajanih bakrenih kablov z bolj kakovostnimi optičnimi vlakni. Foto: Saša Dragoš
Robert Ščuka (levo) in župan Jurij Kavčič stavita na potrpežljivost in nadomestitev dotrajanih bakrenih kablov z bolj kakovostnimi optičnimi vlakni. Foto: Saša Dragoš

> BUKOVO > Člani svetov KS Bukovo, Orehek in okoliških cerkljanskih vasi so se v soboto usedli z Robertom Ščuko s Telekomovega sektorja za dostopna omrežja Koper in Nova Gorica, da bi izvedeli, kdaj bodo sanirali po žledu poškodovano telefonsko omrežje. Telekom, kot so lahko slišali, bo nevarno bakreno omrežje nadomestil z optičnim. Ker bo neekonomična naložba na redko poseljenem območju verjetno presegla 200.000 evrov in je pravkar v teku nekaj podobnih, projekt zanjo še ni pripravljen.

Dostopa ni, račun pa je enak

Omenjene vasi imajo že vse leto občasno prekinjene dostope do telefonov, interneta in Siolove TV, a, podobno kot za sanacijo, zaman prosijo Telekom, naj jim zniža račune. “V Zakojci je gospa, ki je že tri mesece brez telefona, a je zanj plačala vse račune. Ostali vaščani so brez povezav občasno, nikomur pa še ni uspelo znižati računa zaradi nedostopnosti,” je povedal sklicatelj srečanja, predsednik KS Bukovo Silvo Jeram. “Težave segajo že v čas pred žledom, ker je centrala v Orehku premajhna in neustrezna. Po žledu se samo stopnjujejo. Zadnje tedne dva dni povezavo imamo, naslednja dva pa ne,” je dodal podpredsednik KS Orehek Matej Kolenc. Na najslabšem so priseljenci v te vasi, ki zaradi prezasedene centrale novih telefonskih, internetnih in televizijskih priključkov sploh ne morejo dobiti.

“Ker omrežja že pred žledom nismo zmogli primerno vzdrževati, ga je ujma še bolj poškodovala. Dva milijona evrov škode, ki jo je žled povzročil Telekomovemu omrežju, je preveč, da bi jo lahko hitro odpravili. Del omrežja in uničenih stebrov smo nadomestili. V krajih, kjer smo se odločili za napeljavo novih optičnih kablov, in med njimi je tudi širše območje Cerkljanske, ki je vezano na centralo Orehek, bodo morali še nekoliko počakati,” je povedal Ščuka.

Za reševanje težav z naročnino je vaščane napotil na pristojne Telekomove službe. “Te se, žal, ne odzivajo. Številka, ki je uporabnikom dana za pomoč, pa je stalno zasedena,” so drug za drugim tožili prisotni.

Čakali bodo, a želijo odkrito informacijo

Ščuka je povedal, da naložbe v optiko pravkar potekajo v Lokovcu in Govejku. Ob Bukovem nanjo čakajo še na območju Cola in Črnega Vrha. “Poteka tudi v cerkljanski Planini. Imamo več ponudnikov za ureditev dostopov do interneta in televizije. Čeprav se z njimi pogovarjamo, so to žal ponudniki, ki nimajo lastnega omrežja in vanj ne vlagajo. Zato si želimo kakovostne storitve omogočiti v sodelovanju s Telekomom. Žal se ta ni odločil za že pripravljeno vlaganje v novo omrežje skupaj z nami,” je dodal župan Občine Cerkno Jurij Kavčič.

“Dolgo čakamo na rešitev problema in potrpežljivi bomo tudi v bodoče, če bomo le vedeli, da je obetana obnova realna. Doslej komunikacija med nami in Telekomom ni tekla oziroma se je njegova tolminska enota hitro odzvala le minuli teden, ko smo po pretrganju kablov ostali brez vseh telekomunikacijskih povezav,” je Jeram Ščuko prosil, naj KS obvešča o naložbi.

Slednji je to obljubil. Projekt za naložbo v centralo in napeljavo okrog 40 kilometrov optičnega omrežja za vsega nekaj deset naročnikov naj bi bil nared do spomladi. Minuli teden pa so na območje že pripeljali nove stebre in z njimi bodo v prihodnjih dneh nadomestili razmajane ali na tleh ležeče.

Zagotovila, da bodo nanje obesili optične kable že to pomlad, pa Ščuka v soboto še ni mogel dati.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano