Ko se sredi poletja prileže ... polenta (foto)

Da so se danes pod večer zbrani na grajskem vrtu v Ozeljanu zabavali, je skrbelo tudi šest ekip, sodelujočih v “tekmovalnem delu” 15. Praznika polente. A to niso bile edine igre na prireditvi.

Polenta iz lonca, kuhana na ognju, ima poseben okus, 
zagotavljajo organizatorji. Foto: Leo Caharija
Polenta iz lonca, kuhana na ognju, ima poseben okus, zagotavljajo organizatorji. Foto: Leo Caharija

OZELJAN > Smeh je bil zagotovljen, ko so se dve skupini iz Kromberka in Lok ter po ena iz Oseka, z Vitovelj, iz domačega balinarskega društva in vseslovenskega združenja koscev preizkusile v kmečkih igrah. Hkrati so, jasno, morale pokazati, da znajo prav skuhati polento, če naj zmagajo.

Medtem so za obiskovalce jed kot ponavadi pripravljali fantje in možje iz TD Ozeljan-Šmihel, organizatorja praznika. Kuhali so jo tudi v loncu na ognju, “kar ji daje čisto svoj, boljši okus in naredi boljšo skorjo,” je povedala predsednica društva Tina Simonič. Ponudili pa so jo v klasični različici iz koruznega zdroba ter kot krompirjevo polento. Priloge so bile skrb deklet in žene iz društva, izbirati je bilo moč med bučkami, grahom, pršutom, vampi, polenovko, kislim mlekom in golažem.

Hkrati so organizatorji pripravili sladico iz polente in jo skupaj z rumenim muškatom s kmetije Vina Dornberg ponudili v za to priložnost narejenem “hramu”, posvečenemu ozeljanskemu grofu Zuccatu. Na drugi stojnici pa so sedmošolci Tadej, Jaka in dve Nini, ki so v Štanjelu prejeli zlato priznanje na natečaju za najboljši prospekt o rodnem kraju, ponujali domači koruzni zdrob, kajpak takega, da se lahko z njim dobra polenta skuha.

Praznik je tudi obiskovalcem ponudil priložnost igrati se, med drugim ciljati s fračo. Srečelov z dobitkom za vsakogar je že obvezen na takih dogodkih, posebej pa je bilo možno srečo preizkusiti dobesedno v polenti. Kdor je namreč v koščku za ta namen pripravljene in razrezane jedi našel enega od petih dobitnih ključev, je s seboj odnesel praktično nagrado. Nagrade so čakale sodelujoče v še enem žrebanju oziroma glasovanju. Na praznik je prišel velik koruzni storž, maskota praznika, ki so mu v grajskem vrtu poiskali ime. In nenazadnje: nagrado sta prišla slavnostno prevzet posebna gosta, par, ki je sodeloval v igri grajska poroka. To sta Tina in Robert iz Vipave. AS


Najbolj brano