Ko inovativnost sreča tradicijo

Sobotni praznik idrijskih žlikrofov je množici stalnih ponudb dodal inovativno postrežbo tradicionalne lokalne jedi z ugledom z nenavadnimi omakami. Zanjo je poskrbel kuharski mojster Tomaž Škvarč Lisjak. Proizvajalci s certifikatom pa so jih z znanimi omakami za kosilo in večerjo postregli več kot 400 kilogramov.

Žlikrofi z inovativnimi omakami in postrežbo

 Foto: Saša Dragoš
Žlikrofi z inovativnimi omakami in postrežbo  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Hruške, granatna jabolka, bučni prah, semena in olje, dimljena skuta, morski sadeži in še in še neobičajnih sestavin so obiskovalci lahko našteli v štirih ločenih omakah k tradicionalnim idrijskim žlikrofom.

Nikakršno naključje torej ni, da se je pred kuharskim mojstrom Tomažem Škvarčem Lisjakom in njegovo priročno kuhinjo na Ahacovem trgu na prazniku, kjer je ustvarjal s sodelavcem, nabirale dolge vrste gurmanov.

Komaj kaj krajše pa so bile tudi vrste pred mizami certificiranih izdelovalcev te značilne jedi s tradicionalnim ugledom, ki so jo na Prazniku idrijskih žlikrofov stregli za kosilo, večerjo in vmes.

Od inovativnih omak do delavnic in ocenjevanj

“Lisjak je spreten in inovativen. Žlikrofom je dodal svežino, ki se odlično poda na vročo soboto. Žlikrofe imamo radi, zato redno prihajamo na njihov praznik,” sta povedala obiskovalca, zakonca Ušaj iz Batuj.

Lisjak, pred tremi leti zmagovalec šova Gostilna išče šefa, sedaj pa prvi kuhar Hotela Cerkno, je bil kolegom pravcata uspešnica praznika.

Na delavnicah pa so žlikrofe izdelovali otroci in odrasli. Na odprti delavnici je o izdelavi poučevala Marjanca Enico. Njeno podjetje je v senzoričnem ocenjevanju za potrditev certifikata z več kot 30 točkami osvojilo tretje mesto.

Drugouvrščena družba Žlikrofi Florjančič je za kosilo in večerjo postregla skoraj 300 kilogramov žlikrofov, približno sto pa so jih dodali še ostali proizvajalci. Skupaj so jih torej postregli kar za 400 kilogramov. Prvouvrščena, Gostilna Kos, je delavnico pripravila že med tednom.

Brez tradicionalne divjačinske bakalce seveda ne gre

V pripravi tradicionalne priloge k jedi, divjačinske bakalce, so se pomerili lovci. Cerkljanska lovska družina Otavnik, idrijska Krekovše in črnovrški Javornik so skuhali najboljšo. V slast pa je ob žlikrofih seveda šla prav vsa.

Naj žlikrofe na tekmovanju domačih gospodinjcev in društev pa sta za godbeno društvo rudarjev pripravila Tomaž Vencelj in Danijela Brložnik, Luka Močnik z nono in Kriščevke, članice društva klekljaric Idrija.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano