Ko dobavitelj plina pomaga kuriti manj

Skozi okna piha, zidovi so vlažni, računi za ogrevanje in hlajenje so astronomski: stanovanja za spodobno ceno nihče ne bo želel kupiti. V bloku bi bilo treba torej prenoviti pročelje, zamenjati peč, posodobiti napeljavo, vgraditi nova okna. A solastniki pogosto nimajo denarja in znanja. Gen-i ima oboje. V družbi so potrdili, da so ustanovili podjetje, ki se bo ukvarjalo z energetsko sanacijo, o podrobnostih pa še ne govorijo.

Gen-i naj bi v bodoče sodeloval pri energetski obnovi stavb. Foto: Leo Caharija
Gen-i naj bi v bodoče sodeloval pri energetski obnovi stavb. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Energetska izkaznica, ki jo zakonodaja uvaja s prvim januarjem prihodnjega leta, bo postopoma najverjetneje spremenila pogled lastnikov hiš in stanovanj na varčnost in učinkovitost njihovih nepremičnin. Odprla pa bo tudi nove poslovne priložnosti za posameznike in podjetja, ki se bodo domislili ekonomičnega in predvsem izvedljivega načina za izvedbo sanacije.

V krizi namreč marsikateri lastnik stanovanja težko plačuje že najosnovnejše položnice, kaj šele, da bi ostalo za rezervni sklad ali skupno naložbo v bloku.

Podjetje Gen-i Esco se je v poslovnem registru pojavilo konec novembra in je v stoodstotni lasti družbe, ki jo vodi Robert Golob. Ta je na vprašanje, čemu novo podjetje v skupini, ki v zadnjem obdobju firm ni ustanavljala, odgovarja, da bo družba “investirala v ukrepe za učinkovito rabo energije, torej varčevanje z energijo.”

Direktor družbe je Gregor Suhadolnik, ki se sicer ukvarja z upravljanjem večstanovanjskih stavb. Je lastnik in direktor družbe Kubik. S podrobnostmi o tem, kje novo podjetje vidi svojo tržno priložnost in kaj natanko bo ponujalo svojim strankam, je previden.

“Novo podjetje bo z zunanjimi sodelavci združevalo vsa navedena področja delovanja v želji ponuditi celovite rešitve,” Suhadolnik odgovarja na vprašanje, ali se bo nova družba vključevala v energetsko sanacijo stavb kot svetovalec, projektant, financer. Pojasnjuje še, da se bo družba usmerila tako na javne kot na zasebne lastnike stavb in bo svoje storitve začela ponujati v letu 2015.

Primarna dejavnost družbe Gen-i je distribucija plina in elektrike. Kako se novo področje dela povezuje z osrednjim poslovnim interesom podjetja, za zdaj še ni povsem jasno. Na vprašanje o tem Suhadolnik daje zelo splošen odgovor, namreč da je “Gen-i v skladu z nacionalnim akcijskim načrtom za energetsko učinkovitost zavezan k izvajanju aktivnosti za doseganje ciljev, ki so opredeljene v navedenem dokumentu”.

Bo torej Gen-i v svoje celovite rešitve vzpostavljanja energetsko učinkovitih stavb vključil tudi trajnejšo izbiro točno določenega ponudnika plina in elektrike? To vprašanje za zdaj ostaja še brez odgovora. A dejstvo je, da je za distributerje energije najpomembnejša fronta - boj za stranke.

VESNA HUMAR


Najbolj brano