Ko bodo veliki, bodo ... gasilci! (foto)

Tisti, ki uživajo največ zaupanja, gasilci, so davi v Novi Gorici odprli vrata svojih vozil in vabijo vsakogar, naj pride mimo. Za najmlajše je prvo srečanje z obilo tehnike pravo doživetje.

Danes so gasilci v Novi Gorici tako rekoč odprli vrata. Foto: Ambrož Sardoč
Danes so gasilci v Novi Gorici tako rekoč odprli vrata. Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Predvidoma do 17. ure se bo pred poslopjem gledališča nadaljevala prestavitev dela in opreme varuhov pred ognjem, ki jo je ob mesecu požarne varnosti pripravilo Prostovoljno gasilsko društvo Nova Gorica v sodelovanju s tamkajšnjo poklicno enoto in sosedi prostovoljci iz Šempetra. Sodobna rdeče-bela vozila, očiščena tako, da se svetijo, in polna raznovrstne opreme, pritegnejo zlasti najmlajše. Ne izpustijo priložnosti, da bi sedli za krmilo ter stisnili gumbe, ki poženejo sireno in utripajoče modre luči. Najpogostejši obiskovalci so torej mlade družine in njim je v prvi vrsti namenjeno današnje dogajanje. Vendar ne zgolj njim.

Poleg tega, da si je mogoče ogledati vozni park novogoriških in šempetrskih gasilcev, ki ob večnamenskih tovornjakih obsega dve avtolestvi, telekomunikacijskih naprav polni štabni kombi, vozila za gašenje gozdnih požarov in druga, je možno spremljati določene prikaze. Med temi so reševanje z višin, za kar imajo tudi novogoriški gasilci izurjeno ekipo, ukrepanje ob najpogostejših požarih v gospodinjstvu, gibanje v zadimljenem prostoru, delo v prometnih nesrečah. Na dogodku sodelujejo tudi pripadniki enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, kakor še gasilci iz sosednje Italije, ki so pripravili poligon za otroke.

Hkrati najmlajši člani društev prikazujejo, kako se učijo veščin, nujnih za gasilca. Tistim, ki bi se jim radi pridružili, pa bodo z veseljem povedali, kako. Pa je zanimanja več, ko gasilci pri nas med drugim uživajo visok ugled? Pridružujejo se jim številni otroci, odgovarjajo v društvih, zaključiti začetno urjenje pa je potem nekaj drugega. Brez truda nikakor ne gre. AS


Najbolj brano