Kmečki fantje osvajajo dekleta brez “mesiču” (foto)

Danes fantje osvajajo s telefonskimi klici in “mesiči”, nekoč so se morali veliko bolj potruditi za dekletovo srce. Kako, so v soboto hudomušno predstavili na množično obiskanih Kmečkih igrah, ki že tri desetletja pripovedujejo o nekdanjih običajih in predstavljajo bogato kulinariko Bovške z okolico.

 Foto: Neva Blazetič
Foto: Neva Blazetič

ČEZSOČA > Najprej je bilo treba “spucati” hlev in nahraniti “že pušteno lačne koze za jasleme”, jih “pomusti in neste mleko v mlekarenco.” Ko je bilo vse opravljeno in hlev počiščen, je bil čas za dekleta in osvajanje.

Kot so prikazali na Kmečkih igrah, so se nekoč fantje vzpenjali po “lojtrah” do okna svoje ljube. Pri tem so morali paziti, da ne prebudijo staršev.

Pet ekip je s prikazom garaških in prijetnih nekdanjih opravil in običajev nasmejalo zapolnjeno prizorišče pri cerkvi. Vključili so tudi obiskovalce, ki so morali iz deščic sestaviti gajbico. Vnela se je prava borba, na koncu se je izkazalo, da premišljenost premaga hitrost. Najmočnejši so se pomerili v tem, kdo “przigne več žakljev sirka”. Domačini so ponovno predstavili najrazličnejša kmečka opravila, od predelovanja volne do brušenja žage, klepanja kose, praženja kave in seveda striženja ovac ter predelovanja mleka v slastni sir, za katerega so že pred časom pridobili geografsko poreklo, trije sirarji tudi blagovno znamko. Organizatorji iz turističnega društva Čezsoča so v komisijo za ocenjevanje opravljenih nalog vključili tudi bovškega župana Valterja Mlekuža, ki je bil kot domačin med začetniki in vseskozi soustvarjalec Kmečkih iger.

Ivan Ivančič, ki pri Kmečkih igrah sodeluje od vsega začetka, se je med klepanjem kose spominjal, da so bile najbolj pristne prve: “Takrat smo ljudem pokazali, kako je res bilo. Sčasoma pa so prišli vmes razni dodatki, ki imajo bolj komercialni namen. Kakorkoli, od vsega začetka naše igre privabljajo množico ljudi.” Odkar so dogodek iz julija premestili v avgust, je vse več turistov, ki te dni polnijo celotno Bovško.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano