Kmalu bo dražje

Cene vrtcev v Občini Šempeter-Vrtojba za zdaj ostajajo enake kot doslej, že v kratkem pa naj bi se spremenile, saj se obetajo napredovanja zaposlenih in posledično višji stroški. Občina bo preučila možnosti, da starši podražitev ne bi občutili.

Fotografija je simbolična. Foto: Vrtec Šempeter
Fotografija je simbolična. Foto: Vrtec Šempeter

ŠEMPETER > Ker je država predvidela, da zaposleni v vrtcih z začetkom prihodnjega leta spet lahko napredujejo v višji plačni razred, bi se povišali stroški vrtca in posledično cene, ki jih plačujejo starši. A svetniki Občine Šempeter-Vrtojba podražitve niso potrdili, ampak so prikimali predlogu odbora za družbene dejavnosti, naj ostanejo na enaki ravni kot v minulem šolskem letu. Glede na starostno obdobje in to, ali otrok biva v vrtcu ves dan ali pol dneva (s kosilom ali brez njega), se te gibljejo med 422 in 197 evri. Starši pa plačujejo različne zneske tudi glede na to svoje premoženje in dohodke.

Prav slednje pa je lahko problem, meni Nataša Valentinčič (SMC). “Starši se pritožujejo nad cenami, predvsem tisti, ki plačujejo kredit za stanovanje. Ta jim zviša vrednost premoženja, ne upošteva pa se, da plačujejo kredit,” pojasnjuje. Kar pomeni, da jih zaradi premoženja uvrstijo v višji dohodkovni razred in plačujejo več. Kot pravi, se v Šempetru krediti upoštevajo do četrtega razreda, v ostalih občinah do šestega ali pa ni omejitev. “Večina občin ima še dodatne popuste, Ljubljana, na primer, med 10 in 15 odstotkov, Krško celo 30,” navaja Valentinčičeva, ki poziva, naj občina razmisli o dodatnih možnostih, kako razbremeniti starše.

Župan Milan Turk se načeloma strinja, da se o tem ob posvetovanju s šolo opravi temeljita razprava, “da se pogovorimo, kaj je možno spremeniti, da bo za starše bolj pravično.” Je pa opozoril, da bo dodatne stroške treba plačati. “Vprašanje je le, ali naj to storijo uporabniki ali pa drugi davkoplačevalci,” pravi. S predsednikom odbora Jožefom Batističem (DeSUS) sta potrdila, da bodo o cenah kmalu morali znova odločati, saj se bodo stroški v vrtcih zaradi napredovanj, ki pomenijo višje plače zaposlenih, januarja povišali. MM


Najbolj brano