Klekljajo po vsej Sloveniji, najobetavnejši rod pa raste med Črnim Vrhom, Colom in Vipavo

Kar 139 tekmovalcev v klekljanju v otroških kategorijah iz vseh koncev Slovenije, ki so se na nedeljsko državno tekmovanje uvrstili po izbirnih regijskih tekmovanjih, čipkarstvu obeta svetlo prihodnost. Pogum za klekljanje pred obiskovalci je zbralo 30 odraslih čipkaric.

Kar 169 veščih in pogumnih tekmovalcev na državnem  klekljarskem tekmovanju čipkarstvu 
obeta lepo prihodnost. Foto: Saša Dragoš
Kar 169 veščih in pogumnih tekmovalcev na državnem klekljarskem tekmovanju čipkarstvu obeta lepo prihodnost. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA >V minulih dneh Festivala idrijske čipke je več govornikov poudarilo, da je čipkarstvo daleč najbolj razširjena umetna obrt v Sloveniji. Državno tekmovanje je potrdilo, da bo tako tudi ostalo. Na njem je klekljalo 139 otrok iz vse Slovenije in kar 61 si jih je za kakovostno delo zaslužilo priznanja.

Med zmagovalkami prvič fant s Cola

Večini med nagrajenimi so podelili tudi srebrna in zlata priznanja Ivanke Ferjančič (prva idrijska učiteljica klekljanja) za kakovostno delo. Med sedmimi sodelujočimi fanti si jih je prikljekljalo kar pet. Prvič v zgodovini tekmovanj je v tretji zahtevnostni kategoriji - mizice - zmagal fant, Jakob Grmek iz Cola. Iz Cola, Črnega Vrha, Podkraja in Vipave so doma največkrat nagrajeni klekljarji. Skupaj so osvojili kar 25 priznanj. Iz Črnega Vrha je tudi edini tekmovalec med odraslimi - Luka Rupnik, ki je skupaj z najstarejšo tekmovalko Albino Štucin (Spodnja Idrija) dobil posebno priznanje.

V najtežji kategoriji listkov iz polpremeta so se na prvih treh mestih najbolj izkazale mlade mojstrice iz Železnikov s prvouvrščeno Meto Rejec na čelu. Zmagovalka ozkega risa je Klara Vidmar (Kranj), risa z notranjimi in zunanjimi postavki Tisa Princes Ledinek (Vipava) in idrijskega risa Lora Štravs (Železniki).

Med 30 odraslimi so si v kategoriji težkih listkov najbolj izkazale Špela Jamšek (Črni Vrh) na tretjem, Urška Premrl (Vipava) na drugem in Neja Mravlje (Črni Vrh) na tretjem mestu. Idrijski ris s slepim risom pa je najbolje uspel zmagovalki Maji Jeram (Cerkno), Marjeti Adam (Logatec) in Poloni Rudolf Žigon (Črni Vrh).

V najlepšo čipko je vklekljanih 700 ur

Po izboru obiskovalcev razstave del učencev Čipkarske šole Poglej, kaj znam je najlepšo čipko, Ples, sklekljala 20-letna študentka kemije Urška Žonta iz Idrije z mentorsko pomočjo učiteljice Aleksandre Pelhan.

Z izdelavo je začela v gimnazijskih letih svojega 12-letnega usposabljanja v klekljanju in vanjo vgradila več kot 700 delavnih ur. Gre za izjemno natančno delo z vsemi najzahtevnejšimi tehnikami klekljanja. To so glasovalci prepoznali in ovrednotili. “Meni so všeč tudi barvite čipke. Ker je takih, tudi zahtevnih, na razstavi precej, sem bila prepričana, da jih bodo najbolje ocenili tudi obiskovalci. Vesela sem nepričakovanega priznanja. Ker klekljam zelo rada, bom pri tej dragoceni sprostitvi vztrajala. Priznanje pa me bo spodbujalo,“ je povedala Urška Žonta.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano