Kje bi danes deloval Bratina?

Uvodni dogodek letošnjega 18. monografskega filmskega festivala Nagrada Darko Bratina, ki ga bo poleg Gorice od 24. do 30. novembra gostilo še šest krajev v Sloveniji in Italiji, bo jutrišnji simpozij Zaupati čez mejo. V Fundaciji Goriške hranilnice in Hiši filma Gorica bodo sodelujoči predstavili vizijo sociologa in filmofila Darka Bratine med družbo in politiko.

Simpozij med drugim pripravljajo (z leve) Moreno Zago s 
tržaške univerze, Nicola Strizzolo z videmske univerze, 
Mateja Zorn iz Kinoateljeja in Livio Semolič, predsednik 
Društva Bratina.

 Foto: Ana Cukijati
Simpozij med drugim pripravljajo (z leve) Moreno Zago s tržaške univerze, Nicola Strizzolo z videmske univerze, Mateja Zorn iz Kinoateljeja in Livio Semolič, predsednik Društva Bratina.  Foto: Ana Cukijati

GORICA > Kinoatelje se bo ob svoji 40. obletnici jutri poklonil ustanovitelju Darku Bratini (1942-1997) s celodnevnim simpozijem Zaupati čez mejo - vizija Darka Bratine med družbo in politiko(Fiducia oltre il confine - La visione di Darko Bratina tra società e politica), ki ga bodo posvetili razmisleku o aktualnosti njegove intelektualne dediščine.

“Simpozij bo osrednji in edini dvojezični dogodek v sklopu Italijanskega tedna sociologije, ki bo med 13. in 20. oktobrom potekal po vsej Italiji,” poudarja Nicola Strizzolo z videmske univerze. Simpozij organizirajo Kinoatelje, Društvo Bratina, katedra za jezikoslovje in literaturo videmske univerze, katedra za politična in sociološka znanja tržaške univerze, SKGZ, SLORI in mreža inštitutov za sociološka raziskovanja Furlanije Julijske krajine. “Niz jutrišnjih dogodkov ponuja v razmislek, kako lahko sociološke vede prepoznamo kot aktualne družbene mutacije, ne zgolj v obliki velikih družbenih teženj, temveč predvsem pri njihovem umeščanju v specifične socialne in krajevne kontekste,” napoveduje Moreno Zago s tržaške univerze. “Simpozij bo osvetlil aktualnost razmišljanj in domet intelektualne zapuščine Darka Bratine,” pa dodaja Mateja Zorn in Kinoateljeja. Livio Semolič, soustanovitelj Kinoateljeja in predsednik Društva Bratina, se ob tem sprašuje, kje bi Darko Bratina danes deloval v tem prostoru odprtih mej.

Svoja razmišljanja o sociologu, univerzitetnem profesorju, politiku, velikem ljubitelju filma in kulturnem pobudniku bodo jutri med 9. in 13. uro v dvorani Fundacije Goriške hranilnice podali sodelujoči sociologi, politologi in geografi, ob 14. uri pa bodo s programom nadaljevali v kinodvorani Kinemax s projekcijo dokumentarnega filma Kinoateljeja ET(h)NOS - Anche noi/Tudi mi režiserja Borisa Palčiča. Majda Bratina bo za tem naslikala nekaj svojih spominov na Darka Bratino in predstavila njegova razmišljanja. Sledila bodo še pričevanja študentov, kolegov in prijateljev.>

ANA CUKIJATI


Najbolj brano