Kitajci v Hitu majejo primat Italijanov

V Hitovih igralnicah na Goriškem postajajo kitajski gostje, ki sicer prihajajo iz Italije, zelo pomembni. Predstavljajo skoraj desetino vseh obiskovalcev, ustvarijo pa od 30 do 40 odstotkov celotnega prometa. Zato jim v Hitu posvečajo posebno pozornost.

Zoran Novaković: “Ker gre za močne igralce, jih hodimo tudi iskat in jim omogočamo prevoz iz Milana, Firenc in drugih italijanskih mest.” Foto: Nace Novak
Zoran Novaković: “Ker gre za močne igralce, jih hodimo tudi iskat in jim omogočamo prevoz iz Milana, Firenc in drugih italijanskih mest.” Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > V igralniško-zabaviščem centru Park, kjer se je pred 30 leti začelo Hitovo igralništvo, posvečajo vse več pozornosti kitajskim obiskovalcem. Ti sicer prihajajo iz sosednje Italije, kjer živijo in delajo. “Ker gre za močne igralce, jih hodimo tudi iskat in jim omogočamo prevoz iz Milana, Firenc in drugih italijanskih mest,” je povedal direktor igralniško-zabaviščnega centra Park Zoran Novaković. Število kitajskih igralcev še narašča, kar 95 odstotkov jih igra na igralnih mizah in ne na avtomatih.

Podobne številke - osem do deset odstotkov obiskovalcev in 30 do 40 odstotkov celotne realizacije - kitajski gostje ustvarijo tudi v Perli. Gre pa za fenomen, ki je prisoten le na Goriškem, v bližini italijanske meje, v igralnicah ob meji z Avstrijo tega ne opažajo.

Za silvestrovo bo v Hitovih igralniško-zabaviščnih centrih na Goriškem težko najti prenočišče. Nekaj sob bodo sicer pustili praznih, ker je to v skladu z njihovo politiko, da igralcem, ki največ igrajo pri njih, po potrebi tudi tik pred zdajci omogočijo prenočevanje in zabavo. Dober obisk si obetajo tudi za božične praznike, ko so igralnice v sosednji Italiji zaprte. Pričakujejo naval kitajskih gostov, za katere so pripravili tudi karaoke festival in podobno.

Hočejo biti boljši od Italijanov

“Kitajski gostje so zelo zanimivi igralci, ki se jim prilagajamo vsak dan,” je še povedal Novaković in dodal, da je zanje značilno, da v primeru morebitnega spora z enim od njih, vsi zapustijo igralnico. Praviloma so ti gostje precej glasni, kar sem pa tja sproža tudi pritožbe tradicionalnih italijanskih gostov. Prav zato so del igralnice v Parku namenili kitajskim igralcem, a ti gostje hočejo igrati z Italijani, nočejo izoliranosti. “Njihov cilj je biti boljši od Italijanov,” je še dodal Novaković. Med kitajskimi gosti je veliko poslovnežev, ki razmišljajo o morebitnem prenosu posla tudi v Slovenijo. “Gre za poslovneže, ki bi kupili oziroma začeli z dejavnostjo takoj, zato se z ministrstvom za gospodarstvo in občino že dogovarjamo o možnostih,” je povedal predsednik Hitove uprave Dimitrij Piciga. A birokratske ovire in zamudna papirologija potencialne kitajske investitorje odvračajo od tega. V Hitu bi si njihovega prihoda tudi v Slovenijo vsekakor želeli.

V Hitu so za selitev Kitajcev k nam

“Za nas bi bila zmaga, če bi jim uspelo posel preseliti tudi čez mejo. Zanje namreč obstajata samo služba, po njej pa zabava,” je še povedal Piciga in pristavil, da v pogovoru z njimi vsak večer slišijo približno deset idej in pobud za posel na Goriškem. Tudi občasni konflikti med njimi in italijanskimi gosti so za Hit sladka težava, saj raje vidijo, da pač prihajajo oboji, kot da bi si belili glavo s pomanjkanjem gostov. Igralnica, namenjena samo kitajskim gostom, kakršno so pred časom načrtovali v šempetrskem objektu Icit, ni več aktualna. Piciga pravi, da so z njo nameravali pritegniti predvsem Kitajce na krožnih poteh po Evropi. V ta projekt so nameravali skupaj s tujim, kitajskim partnerjem, ki bi tudi zagotavljal priliv gostov. A se je vse skupaj ustavilo pri zakonodaji, saj je hotel potencialni partner k projektu pristopiti s 50-odstotnim lastniškim deležem. Tega pa naša igralniška zakonodaja ne dovoljuje, tako da iz tega na koncu ni bilo nič.

NACE NOVAK


Najbolj brano