Kino so sprejeli z odprtimi rokami

Bolj ali manj je ni predstave na Letnem kinu Silvana Furlana, da ne bi bili vsi sedeži zasedeni, še več, film Houston, imamo problem so si številni ogledali celo stoje. Na polovici programa so organizatorji in publika zelo zadovoljni.

Projekcije na Letnem kinu so nabito polne, obiskovalci  si filme ogledajo tudi stoje, če ne gre drugače.  Foto: David Verlič / E-Fronta
Projekcije na Letnem kinu so nabito polne, obiskovalci si filme ogledajo tudi stoje, če ne gre drugače.  Foto: David Verlič / E-Fronta

NOVA GORICA > “Z obiskom Letnega kina Silvana Furlana smo organizatorji zelo zadovoljni, saj obiskovalci vsak večer dodobra napolnijo prizorišče. Veliko ljubiteljev filma, ki sestavljajo naše občinstvo, je z nami vsak večer,” po polovici dvotedenskega programa ocenjuje Mirka Križnič, članica ekipe novogoriške občine, ki soustvarja Poletno sceno. “Predvsem smo veseli dejstva, da smo uspeli v letni kino privabiti vse generacije. Lep primer je bil že otvoritveni film Utrip ljubezni, ki je načeloma raperski in mladostniški film, med občinstvom pa je bilo zelo veliko obiskovalcev vseh generacij,” še poudarja Mirka Križnič.

Da bo obisk dober, ni bilo dvoma že pred odprtjem letnega kina, Novogoričani in okoličani pa so pokazali, da jim kakovostne kinopredstave še kako manjkajo. Projekcijo filma Žige VircaHouston, imamo problem, si je, denimo, veliko ogledalo kar stoje, saj prostih sedežev ni bilo dovolj. In to kljub temu, da so bile večerne temperature vse prej kot avgustovske, saj se je živo srebro spustilo na 15 stopinj Celzija. “Zelo sem zadovoljna. A ne le zato, ker je obisk dober in je vsak večer polno. Stvar, ki se mi zdi krasna, je, da ljudje zelo pozorno spremljajo projekcije, ni klepetanja, hrupa, kultura gledanja je visoka, čutiti je spoštovanje,” pravi vodja programa Mateja Zorn, ki verjame, da bo tako dober obisk trajal do konca programa letnega kina. “Letni kino se je odlično spojil s pozitivno energijo, ki tudi sicer vlada na Poletni sceni,” kot zelo pozitivno ocenjuje celotno dogajanje za novogoriško mestno hišo.

Po sinočnji projekciji slovenske grozljivke Idila, bo letni kino danes in jutri počival. Nato se v nedeljo s filmom Zenit hrvaškega režiserja Daliborja Matanića in pogovorom z gostom, Novogoriškim igralcem Nejcem Cijanom Garlattijem, ki igra v filmu, začne “drugi polčas”. “Od nedelje bomo imeli vsak večer goste,” napoveduje Mateja Zorn. V torek bo na sporedu film italijanskega režiserja Giuseppeja M. GaudinaV imenu ljubezni, ker večer pripravljajo v sodelovanju s Kino Otokom, bo gostja direktorica festivala Tanja Hladnik. Dan kasneje bodo vrteli kratke filme, tudi ustvarjalcev z Goriškega. Četrtek bo poseben večer. V sodelovanju s festivalom Film na oko bo na ogled češki celovečerni lutkovni film Mali mož. Ker letošnje leto mestna občina posveča v Solkanu rojenemu pionirju lutkarstva Milanu Klemenčiču, bo pred projekcijo kustosinja Katarina Brešan predstavila Klemenčiča in njegovo delo, scenografka Mojca Valič pa lutkovno umetnost. Letni kino bodo zaključili s projekcijo mojstrovine Charlesa Chaplina Cirkus in pogovorom z direktorjem Slovenske kinoteke Ivanom Nedohom.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano