Ker turist dobi več, naj plača

S prvim marcem bodo vsi obiskovalci Brd, ki bodo tam prenočili, plačali nekaj več turistične takse kot zdaj. Hkrati naj bi občina imela več nadzora nad tem, kako vestno ponudniki prenočišč plačujejo prispevek.

V Brdih je vse več turistov, a znesek pobranih taks ne raste v skladu s tem, so dolgo ugotavljali na občini. Zato so pripravili nov odlok, ki viša cene in zaostruje nadzor.  Foto: Leo Caharija
V Brdih je vse več turistov, a znesek pobranih taks ne raste v skladu s tem, so dolgo ugotavljali na občini. Zato so pripravili nov odlok, ki viša cene in zaostruje nadzor.  Foto: Leo Caharija

DOBROVO > Kot je pred svetniki občine Brda pojasnila vodja oddelka občinske uprave za turistično in informacijsko dejavnost Erika Kovačič Marinič, so vrednost turistične takse za Brda nazadnje spremenili leta 2003 oziroma 2004. Tedaj so z odlokom določili, da je nočitev turista med najbolj zahodnim gričevjem v Sloveniji vredna deset točk, to pa je po določilih države o osnovni tarifi naneslo današnjih 92 stotinov.

Kot je povedala Mariničeva, z novim letom točka velja 0,115 evra. V Brdih pa so hkrati sklenili prevrednotiti nočitev gosta hotelov in turističnih kmetij z desetih na enajst točk. “Bila je med najnižjimi v Sloveniji in malo smo jo povišali, da se poenotimo z ostalimi občinami, ki veliko vlagajo v turizem,” je razložila. Svetniki so to tudi potrdili. Vendar so bolj kot o višini takse spraševali, kako učinkovito bo pobiranje. Že večkrat so namreč razpravljali o razmerju med rastjo obiska Brd in plačano takso.

Do danes so se razmere izboljšale, je na vprašanje odgovarjala direktorica zavoda za turizem Ariana Suhadolnik. Po njenih besedah 70 odstotkov ponudnikov ravna korektno ter daje občini, kar je občinskega. Del nočitev pa ostaja na črno, tudi zato, je povedala direktorica, “ker finančna inšpekcija tega ne uspe nadzirati tako, kot bi si želeli.”

Zdaj bo inšpekcija v Brdih dobila pomoč, saj novi odlok o turistični taksi za nadzor zadolžuje tudi medobčinskega inšpektorja. Pa bo ta pri tem imel dovolj moči, so spraševali svetniki. Kar odsloviti ga sobodajalci ne bodo mogli, bi lahko strnili odgovor pripravljalcev odloka.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano