Ker so parkomati “mrknili”, redarji ne bodo oglobili ljudi

Čeprav se parkirni avtomati v Novi Gorici relativno redko kvarijo, so včeraj “mrknili” hkrati na več mestih. “Res je, že zjutraj smo prejeli kakšnih 20 reklamacij,” je potrdil direktor Mestnih storitev Andrej Zucchiati. Vzdrževalec jih je sicer popravil že dopoldne, zaradi okvar pa je bilo nekaj nejevolje, padlo je tudi kakšno obvestilo o prekršku zaradi napačnega parkiranja. Če avtomat ni delal, občanov ne bodo oglobili, zagotavlja vodja mestnega redarstva Vojmir Turk.

Neobičajno veliko število parkirnih avtomatov v mestu se je 
včeraj dopoldne pokvarilo, kar je povzročilo precej nejevolje 
in klicev. Vzdrževalec jih je že dopoldne usposobil.  Foto: Mitja Marussig
Neobičajno veliko število parkirnih avtomatov v mestu se je včeraj dopoldne pokvarilo, kar je povzročilo precej nejevolje in klicev. Vzdrževalec jih je že dopoldne usposobil.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Kar precej ljudi, ki je včeraj dopoldne prišlo po opravkih v mesto in so želeli parkirati na modrih conah, so se znašli v neprijetni zagati. Nekaj parkirnih avtomatov v centru mesta je bilo namreč v okvari.

Že zjutraj 20 reklamacij

Nekateri so nemudoma poklicali na eno od dveh telefonskih številk in so javili napako, kar precej pa se jih je, ko so v aparat vrgli denar in ta ni natisnil listka, razburilo. Prepričani, da so jih opeharili za evro ali dva. Na napravah, na primer tisti za Čebelnjakom, namreč ni pisalo, da so v okvari.

Zgodilo se je tudi, da je kdo, ki ni mogel plačati parkiranja, ker parkomat ni delal, pustil avto na parkirišču in nato dobil obvestilo o prekršku. Ter se seveda krepko razburil. “Kdor dobi obvestilo o prekršku, lahko na redarstvo naslovi pisno pojasnilo, da parkirnine ni plačal, ker avtomat ni deloval. Mi nato preverimo pri Mestnih storitvah, in če to drži, postopek nemudoma ustavimo in ne izdamo plačilnega naloga,” pojasnjuje vodja redarstva Vojmir Turk. Tudi ko občan prejme plačilni nalog, lahko poda ugovor, da avtomat ni deloval. “Če je ugovor upravičen, tudi takoj ustavimo postopek in globe ni treba plačati,” dodaja Turk.

“Res je, že zjutraj smo prejeli kakšnih 20 reklamacij, da parkomati ne delajo,” je potrdil direktor družbe Mestne storitve Andrej Zucchiati. Naprave se sicer kvarijo, zelo nenavadno pa je, da naenkrat ne deluje več parkomatov, kot se je zgodilo včeraj. Predvsem, ker običajno težav ni oziroma se pojavljajo poredko. “Naprave so že stare, saj niso bile zamenjane, odkar so bile uvedene modre cone. Zakaj so se naenkrat pojavile težave na več mestih, lahko le ugibamo. Morda so preobčutljive na vlago, ali je bil ponoči kakšen izpad elektrike, morda je udarila strela,” meni Zucchiati.

Treba je javiti, da je naprava v okvari

Prav zato, ker se napake lahko zgodijo, sta na vsaki napravi tudi številki, na kateri je mogoče obvestiti odgovorne o okvari. “Vzdrževalec je čez dan dežuren ves čas, ko se pobira parkirnina. Stranka mora takoj poklicati na eno od teh številk, dežurni pa pride v najkrajšem možnem času, uredit zadeve. Odzivni čas je med pet in 15 minut,” še pojasnjuje.

Včeraj so se sicer nekateri, ki so parkirali za Čebelnjakom, pritoževali, da parkomat ni delal dlje časa. A to gre morda pripisati temu, da so se težave pojavile na več avtomatih v mestu in vseh ni bilo mogoče odpraviti naenkrat.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano