Kdo mora počistiti, se ve ... A to je pretežko

Občina, ki je sproti čistila svoje objekte po nočnih mazaških akcijah sedaj že prijetih nepridipravov, nam je zagotovila, da je na nujnost očiščenja opozorila tudi Hidrio. Na njeni podrtiji v Idriji namreč nacistična svastika žali čustva turistov in občanov. V Hidrii so nam zagotovili, da poziva občine niso dobili, a obljubili, da bodo podrtijo prebelili.

Svastiko s Hidriine podrtije na Uti v središču Idrije naj bi 
korporacija odstranila v teh dneh. Foto: Saša Dragoš
Svastiko s Hidriine podrtije na Uti v središču Idrije naj bi korporacija odstranila v teh dneh. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Skoraj neverjetno se zdi, da tudi po razkritju skupine mladcev, ki so v dvomesečni nočni mazaški akciji z žaljivimi napisi in znaki popackali množico stavb v Idriji, del pomembnih objektov ostaja neočiščen. Na nacistično svastiko, ki na Hidriini potrtiji pred domom upokojencev žali tamkajšnje stanovalce, občane in turiste, smo pred dvema tednoma opozorili tudi v našem časopisu. Naposled smo včeraj od Hidrie dobili zagotovilo, da bo žaljiv znak odstranila.

Kratek stik

Občina je svoje popacakane objekte sproti čistila. “Na objektih v zasebni lasti te pristojnosti nimamo. Zagotavljam pa vam, da smo Hidrio opozorili, da mora žaljiv simbol s svoje razpadajoče stavbe na Uti odstraniti,” je zagotovil Marjan Rupnik, ki v občinski upravi bedi na KS.

“Ni prav, da se predstavljamo z žaljivo popackanimi stavbami. A kaj naj storim? Ali naj naročim Komunali, naj odstrani svastiko in tvegam tožbo Hidrie?” se je vprašal župan Bojan Sever.

“Naša naloga je, da čim prej sprejmemo nov odlok o urejenost naselij. A ta bo učinkovit šele, ko bomo jasno razmejili lastnino, uredili in v zemljiško knjigo vpisali vsa funkcionalna zemljišča. To pa zahteva ogromno časa in žal tudi denarja. Do ureditve teh problemov, smo kot občina nemočni. Upam pa, da bomo imeli po prijetju mazačev toliko časa mir, da to uredimo,” je povedal Sever.

Iz Hidrie so nam sporočili, da poziva občine k očiščenju fasade niso dobili. Problem poznajo. Kot so nam povedali, žaljivega znaka niso odstranili, ker so bili na kolektivnem dopustu. Zagotovili so, da bodo to storili ta teden. Sočasno so povedali, da pripravljajo ureditev svojega sramotno zanemarjenega objekta na Uti. ”V korporaciji status Ute intenzivno urejamo in iščemo rešitev, ki bo koristna tako za občino Idrija in njene prebivalce kot tudi za Hidrio samo. Poslovne odločitve v zvezi z območjem pa sedaj še ne moremo predstaviti,” je predstavnik Hidrie za odnose z javnostmi Erik Blatnik zapisal v sporočilo.

Žaljivi napisi tudi na sv. Antonu

Tarča packanja so bile tudi cerkve. Zgodovinsko sv. Trojico v središču mesta je matična župnija očistila takoj, pač pa so žaljivi napisi ostali na cerkvi sv. Antona na razglednem Rožnem hribu nad mestom. Tu, kot so nas opozorili občani, je problem še hujši, saj nad žaljivkami malomarno, kot predolga cunja, ovita okrog droga, že leta dolgo visi zastava. Čeprav je ni mogoče razpoznati, občani zagotavljajo, da gre za slovensko zastavo. Je v navzkrižju z ustavo, ki predpisuje mere tega simbola v razmerju dva proti ena in v nasprotju z zakonom o grbu, zastavi in himni RS, ki stalnega označevanja cerkva, niti zgodovinske dediščine, z državnim simbolom ne dopušča.

Greh oziroma kot pravijo prizadeti - grobo žalitev simbola, države in državljanov - je zagrešila občinska SDS. “Vem, da zakon ne dopušča stalnega razobešanja zastav ob cerkvah, a sočasno ne pooblašča nikogar za nadzor. Smo pri istem problemu kot pri žaljivih napisih. Cerkev in prostor sta v lasti Župnije Idrija in samo ta lahko ukrepa,” je povedal Sever.

Župnijo Idrija smo vprašali, zakaj greh, oziroma več grehov, na svoji znameniti, nedavno s popotresnim denarjem povsem obnovljeni cerkvi sv. Antona dopušča, a njenega odgovora še nismo prejeli.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano