Kdo bo izzval štiri “nepremagljive”

Tri župane, ki so v sedlu že polnih dvajset let, in enega, proti kateremu so se na prejšnjih volitvah združene borile prav vse politične stranke, pa je vseeno zmagal, je težko izzvati. A se junaki kljub temu najdejo. Največ jih bo, kot kaže v Ajdovščini, najmanj pa v občini Brda.

Zlatko Marušič (levo) in Franc Mužič sta si takole segla v roko aprila, ko sta skupno napovedala upokojitev in ponovno župansko kandidaturo. Si bosta županska veterana in dobra prijatelja čestitala tudi jeseni?  Foto: Mitja Marussig
Zlatko Marušič (levo) in Franc Mužič sta si takole segla v roko aprila, ko sta skupno napovedala upokojitev in ponovno župansko kandidaturo. Si bosta županska veterana in dobra prijatelja čestitala tudi jeseni?  Foto: Mitja Marussig

AJDOVŠČINA, VIPAVA >Ajdovski župan Marjan Poljšak (NSD), ki občino vodi že tri mandate in pol, je jasen: “Odločil sem se, da bom kandidiral.” O protikandidatih ne želi soditi, dokler njihova imena ne bodo uradno znana. “Želim pa, da bi bila volilna kampanja razumna razprava o različnih ponujenih rešitvah delovanja ajdovske občine in ne brezobzirna propaganda, ko nekdo s triki medijske promocije nekoga črni in sebe hvali,” pravi Poljšak.

Kot vse kaže, bo imel letos kar nekaj protikandidatov. Najštevilčnejša stranka v občinskem svetu, opozicijska SDS, napoveduje svojega kandidata, ime bo znano 31. julija. Kandidatka NSi bo občinska svetnica Nadja Ušaj Pregeljc, v stranki pa se o sodelovanju pri kandidaturi pogovarjajo še z nekaterimi strankami. Svojega kandidata bo imela tudi SD. Neuradno bo to najverjetneje aktualni občinski svetnik Tadej Beočanin. Tudi v Listi Srce bodo ob podpori volilcev sestavili novo ekipo za lokalne volitve, v bitko za županski stol pa bodo vstopili z Ožbejem Marcem. V DeSUS Ajdovščina-Vipava pojasnjujejo, da so odprte še vse možnosti.

Listo in županskega kandidata bo imela Civilna iniciativa Čaven. Član iniciative, novinar in publicist Tino Mamić, ki se je omenjal kot eden od županskih kandidatov, o imenih še ne želi govoriti, šlo pa naj bi za nove obraze. “Čaven zagovarja naslednje: ničelna stopnja korupcije, občina kot servis občanom in podjetnikom, nova delovna mesta, transparentni javni razpisi. Po 14 letih je čas za spremembe,” pravi Mamić v imenu skupine občanov, ki nimajo politične preteklosti in nimajo vodje, ker odločajo soglasno.

Tudi v ZZP napovedujejo kandidata, ime bo znano v prihodnjih dneh.

V Vipavi še skrivajo adute

Za razliko od Poljšaka pa vipavski župan Ivan Princes dopušča obe možnosti. “Raje ne, lahko pa da ja. Naj še malo počaka.” Odločitev naj bi bila odvisna od tega, kako uspešen bo pri pridobivanju soglasij za gradnjo univerzitetnega kampusa v Vipavi. Neuradno pa je slišati, da se bo odločil, ko bo znan nabor kandidatov.

Kandidata za župana sicer že napovedujejo v SDS in ZZP. Pri prvih se neuradno kot najverjetnejši kandidat omenja občinski svetnik in predsednik občinskega odbora Jožko Andlovic, drugi bodo ime kandidata sporočili prihodnji teden. Tudi ostali so glede imen še skrivnostni, slišati pa je namige, da bi za župana lahko kandidiral podžupan Bogdan Godnič. A sam pravi: “Mislim, da v Vipavi ne potrebujemo nobene spremembe. Imamo človeka, ki naj bo vsaj še en mandat župan, da bo dokončal začete projekte in uresničil svoje ideje in želje. Potem pa bomo lahko govorili tudi o drugih imenih.”

Marušič samozavestno

Zlatko Martin Marušič iz Opatjega sela, ki se je letošnjega 1. maja upokojil in od takrat funkcijo prvega moža v Občini Miren-Kostanjevica opravlja neprofesionalno, bo jeseni skušal osvojiti še šesti županski mandat. Do lokalnih volitev v letu 2010 je zlahka pometel s konkurenco, na zadnjih volitvah pa je slavil v drugem krogu, ko je premagal Mirenca Mavricija Humarja. Boj z dvema tekmecema, o katerih je neuradno slišal, ga ne skrbi. “A volitve so volitve, nikoli ne moreš napovedati rezultata. Program je že skoraj pripravljen, zajema predvsem dokončanje pomembnih občinskih investicij in pripravo projektov za obdobje 2014-2020,” pravi Marušič.

Načrte mu bo ponovno skušal prekrižati Humar: “Kandidiral bom s podporo volilcev. Za kandidaturo sem se ponovno odločil, ker je to zame velik izziv, saj vidim možnosti za izboljšave v občinskem svetu. Rezultat pred štirimi leti je bil dober in menim, da lahko uspem, saj imam bogate izkušnje - dva mandata sem občinski svetnik, bil sem tudi predsednik mirenske KS.” Z dejstvom, da bo Marušič, ki ima za sabo že pet županskih mandatov, trd oreh, se ne obremenjuje.

Med kandidati za župana se v občini omenja tudi Primoža Nemca iz Bilj, sina preminulega biljenskega kiparja Negovana Nemca in umetnostne zgodovinarke Nelide Nemec, njegov brat Matjaž Nemec je novi primorski obraz v parlamentu - kandidiral je za SD. Primož, po izobrazbi ekonomist, je v javnosti znan predvsem kot galerist. Kot pravi, resno razmišlja o kandidaturi, odločitev bo padla v prihodnjih dneh: ”Že nekaj časa razmišljam o tem. Osebno si zelo želim, da bi bil kandidat večje pobude in ne le ene stranke, zato se bom pogovarjal s čim več ljudmi. Menim, da je pri občinskih projektih ključna širša podpora.”

V Brdih le spoštljivo šepetanje

Mladi, komaj 27-letni Jan Miklavc iz Zalega Brega, diplomant mednarodnih odnosov, je za zdaj edini javnosti znani heroj, ki se bo spustil v bitko z večnim Francem Mužičem. Po študiju v Ljubljani je opravil podiplomski študij na mednarodni diplomatski akademiji v Madridu, tekoče govori štiri tuje jezike, aktiven je v občinskem odboru stranke in v občinskem svetu, odlike svojega kandidata naštevajo v SDS in dodajajo: “Gre za mladega izobraženca z veliko energije, ki se je za kandidaturo odločil, ker vidi, da določene stvari v občini ne delujejo najbolje in bi se jih dalo izboljšati.”

Briški župan včeraj zaradi službenih obveznosti ni bil dosegljiv, a je za PN že aprila napovedal, da bo ponovno kandidiral. V poskusu, da še podaljša svoj rekordni, 20-letni županski mandat. Na prejšnjih volitvah se mu je po robu postavila le tako rekoč neznana neodvisna kandidatka Majda Valentinčič. Vzela mu je skoraj 40 odstotkov glasov.

ALENKA TRATNIK

ALENKA OŽBOT KLANČIČ


Najbolj brano