Kašev vikend za okolje

V Klubu ajdovskih študentov in dijakov so minuli konec tedna posvetili ekološkim izzivom in organizirali prvi Kašev vikend za okolje. Pred OŠ Šturje so posadili drevesa in očistili okolico, pripravili so izmenjevalnico oblačil in prisluhnili ekološko obarvanim vsebinam.

  Foto: Staša Vidic
Foto: Staša Vidic

AJDOVŠČINA > Kašev vikend za okolje je nastal na pobudo aktivistk Kluba ajdovskih študentov in dijakov Staše Vidic in Mariše Tripkovič. Kot sta povedali, se je ideja za sklop dogodkov, ki bi mlade v Ajdovščini spodbudil k bolj ekološkem načinu življenja, porodila že lani, zdaj pa so jo tudi uresničili. Kaševci so zavihali rokave in pripravili dvodnevno dogajanje. “Aktivisti smo se zbrali pred OŠ Šturje, kjer smo poprijeli za lopate in krampe ter pred šolo posadili tri nova drevesa. Na pomoč pri kopanju lukenj in postavitvi sadik lipe in javorja sta nam priskočila tudi mama in njen sinček, ki sta za naš projekt izvedela s plakatov. Dan smo nadaljevali s čistilno akcijo in v okolici šole pobrali smeti, sobotno popoldne pa smo preživeli v izmenjevalnici oblačil. Zbrati nam je uspelo zajetno število kosov in prav vsak obiskovalec je lahko našel kaj zase. Ostala oblačila pa bomo podarili Rdečemu križu,” je povedala Staša Vidic.

Ekološko obarvan konec tedna so v nedeljo zapolnili s predavanjem dr. Boruta BohancaKaj izgubljamo mi in kaj okolje, ker v Sloveniji ne pridelujemo GSO, ki je med drugim opozoril na koristi, ki bi jih lahko imeli od izdelkov z gensko spremenjenimi organizmi, a jih zaradi strahu pred nenaravnim v Sloveniji zavračamo. “Maja Nagode pa nam je v sklopu predavanja Življenje brez odpadkov predstavila svoj način življenja brez plastične embalaže in drugih podobnih odpadkov. Z učinkovitim nastopom nam je dala zagon, da se bomo tudi sami potrdili skrbeti, da jih bo v našem življenju čim manj,” je še dodala Staša Vidic. Kot je napovedala, prvi Kašev vikend za okolje ne bo zadnji, saj nameravajo v prihodnjem letu izpeljati še kak ekološko obarvan projekt, in upa, da se ga bo udeležilo še več Ajdovcev. AT


Najbolj brano