Kapitalski vložek za ajdovsko socialno blaginjo

Ajdovski svetniki bodo danes po napovedih razglasili občinski interes pri nakupu delnic Mlinotesta. Občina bo za povečanje kapitalskega deleža v družbi namenila 930.000 evrov. Občina bo z družbo zaposlenih v Mlinotestu Mlino d.o.o. sklenila konzorcijsko pogodbo in oblikovala skupno ponudbo za odkup delnic.

Občina želi ohraniti delovna mesta, sedež in dejavnost Mlinotesta v mestu in domačih rokah. Foto: Alenka Tratnik
Občina želi ohraniti delovna mesta, sedež in dejavnost Mlinotesta v mestu in domačih rokah. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA >Od načelne podpore bo občina danes naredila še korak naprej. Občinski svet bo formalno razglasil občinski interes pri nakupu delnic Mlinotesta. Občina bo za nakup delnic namenila 930.000 evrov. Nakup bo izpeljala v konzorciju z družbo Mlino d.o.o.. To je letos spomladi na pobudo občine ustanovilo približno 50 sedanjih in nekdanjih zaposlenih, med njimi tudi člana uprave in večina vodilnih delavcev Mlinotesta.

Lastništvo tudi v rokah zaposlenih

Župan Tadej Beočanin pojasnjuje, da bodo konzorcij oblikovali, ko bo objavljena prodaja svežnja delnic, saj bodo šele tedaj znani pogoji in način odkupovanja svežnja delnic. Občina pa z Mlinom, ki bo po trenutno znanih podatkih v nakup delnic vložil najmanj 1,3 milijona evrov, že usklajuje konzorcijsko pogodbo. Kolikšen bo dejanski delež občine, bo odvisno od nakupne cene in končne naložbene vrednosti, ki jo bo občina pripravljena plačati. Občina naj bi kapitalski delež čez deset let prodala.

Kot je znano, bosta naprodaj dva večja paketa delnic. Prvi, 48-odstotni delež, je v lasti Vipe Holding v likvidaciji, tej pa ga je zarubila Gorenjska banka, ki ga bo tudi prodajala. V drugem paketu gre za 30-odstotni delež. Tudi tega ima prek hčerinske družbe Vipa nepremičnine v lasti Vipa holding v likvidaciji. Njen likvidacijski upravitelj Miran Gombač je prejšnji mesec napovedal prodajo delnic v paketu in včeraj namero še potrdil. “Načrti ostajajo enaki, trenutno pripravljamo pogoje, da bi razpis lahko kakovostno izpeljali, vendar nekateri postopki še niso končani.”

Kapitalski delež ima širši pomen

Ajdovska občina je v zadnjih petih letih doživela zlom paradnih stebrov svojega gospodarstva in se sooča s 15-odstotno brezposelnostjo. Zato ji ni vseeno, kakšna usoda lahko doleti Mlinotest z novo lastniško strukturo. Z odkupom delnic bo občina podprla pobudo delavcev, da utrdijo lastništvo zaposlenih v družbi, a cilji kapitalske naložbe so širši. Mlinotest je največje podjetje s sedežem v občini, ki še normalno posluje, zaposluje domače strokovnjake, vlaga v inovacije in razvoj, podpira ajdovska društva in klube ter trenutno daje kruh 460 delavcem.

“Naš interes je ohranjanje delovnih mest, ohranitev sedeža in vseh dejavnosti ter funkcij družbe v Ajdovščini. To zagotavlja socialno blaginjo občanov in pozitivno vpliva na brezposelnost. Mlinotest je eden najpomembnejših zaposlovalcev v občini. Hkrati ima pozitivni zaposlitveni učinek tudi v verigi dobaviteljev in drugih servisnih in podpornih dejavnosti. To so ključne usmeritve, ki jih bo občina kot pomemben posamični lastnik uveljavljala in zasledovala,” pojasnjuje župan Tadej Beočanin.

Dodaja še, da neposredni cilj občine ni vstop v neposredno upravljanje družbe. “Ocenjujemo, da trenutno vodstvo družbe dela dobro in kakršnokoli drugačno kadrovanje ali spreminjanje vodstvenega tima po naši oceni ne bi imelo pozitivnih učinkov.

Če bi upoštevali zgolj trenutno borzno ceno Mlinotestove delnice, bi občina z nakupom prišla do približno 211.000 delnic oziroma desetodstotnega deleža celotnega svežnja delnic. Zato ne more računati na vidnejši vpliv. Tega se zaveda tudi župan, ki dodaja, da bo občina s svojim premoženjem ustrezno upravljala in uveljavljala svoj interes skozi glasovalne pravice.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano