Kanin prve tri dni po zagonu žičnice obiskalo 800 obiskovalcev

Po petkovem ponovnem zagonu krožno-kabinske žičnice na Kanin se je z njo na goro nad Bovcem peljalo 800 obiskovalcev. V petek, ko je bila vožnja brezplačna, se jih je na vrh Kanina popeljalo okoli 300, v soboto in nedeljo pa še 500.

Po petkovem ponovnem zagonu krožno-kabinske žičnice na 
Kanin se je z njo na goro  peljalo 800 obiskovalcev. Foto: Občina Bovec
Po petkovem ponovnem zagonu krožno-kabinske žičnice na Kanin se je z njo na goro peljalo 800 obiskovalcev. Foto: Občina Bovec

BOVEC > V nedeljo je na Kanin odšla tudi prva organizirana skupina tujcev, je povedal tiskovni predstavnik Občine Bovec Milan Štulc. “Mislim, da je zagon žičnice na Kanin vesel dogodek za celotno dolino Soče, pa tudi širše na Goriškem in v zamejstvu, saj so ljudje to željno pričakovali. Zagotovo pa je za prebivalce Bovške in vse tiste, ki smo osebno veliko vložili v ta projekt, to en ključen trenutek in vesel dogodek po dolgih letih,” pa je povedal vodja komisije bovške občine za obnovo Kanina in poslanec v DZ Danijel Krivec.

Ta ob pogledu naprej na zimsko sezono ne vidi več ovir, da ne bi žičnica in ostale naprave na smučišču na Kaninu obratovale tako kot pred poškodbo. Dotlej naj bi za obratovanje ponovno usposobili tudi restavracijo Prestreljenik na vrhu Kanina.

Po prvotnih napovedih bi morali žičnico zagnati že poleti, vendar so končni obremenilni preizkusi potekali počasneje od pričakovanj, posledično pa sta se zamaknili tudi izdaja certifikatov in izdaja obratovalnega dovoljenja.

Naložba v obnovo krožne kabinske žičnice na Kanin je vredna 5,9 milijona evrov, pri čemer na evropski denar iz Sklada za regionalni razvoj odpade 3,8 milijona evrov.

Francoski konstruktor Poma je kaninsko žičnico postavil pred 43 leti, zadnja tri leta in pol pa zaradi izpada vrvi ni obratovala. Na letni ravni je to po ocenah lokalnih predstavnikov pomenilo okoli šest milijonov evrov izpada prihodka v celotnem bovškem turizmu.

STA


Najbolj brano