Kanin je čezmejni izziv

Ne le na bovški, tudi na italijanski strani Kanina je interes za oživitev slovenskega dela smučišča velik. Na nedavnem srečanju so predstavniki občine Bovec predstavnike Občine Kluže (Chiusaforte) seznanili z obnovo smučišča. Soglašali so, da morajo skupaj nastopati pri iskanju denarja EU za celovito posodobitev čezmejnega centra.

Župana sta si ogledala, kje vse vodi  kolesarska pot iz Avstrije 
do Gradeža.  Foto: Občina Bovec
Župana sta si ogledala, kje vse vodi kolesarska pot iz Avstrije do Gradeža.  Foto: Občina Bovec

BOVEC, KLUŽE > “Tudi za smučišče V žlebeh oziroma Sello Neveo, ki spada v Občino Kluže, je zaprtje slovenskega dela smučišča pomenilo velik udarec, še posebno zato, ker je dežela Furlanija - Julijska krajina v minulih letih za posodobitev in povezavo s slovenskim smučiščem namenila okoli 40 milijonov evrov,” je povedal župan Občine Kluže Fabrizio Fuccara.Zamenjali so dostavno gondolsko žičnico in na novo zgradili nihalko do prelaza Prevala. Takoj za tem so pred petimi leti obe smučišči tudi povezali, kar je pritegnilo veliko smučarjev.

Bovški župan Valter Mlekuž in Fuccara sta se pogovarjala predvsem o nadaljnjih korakih za ponovno vzpostavitev enotnega smučarskega centra Kanin - Sella Nevea. Soglašala sta, da je v velikem obojestranskem interesu, da naprave na slovenski strani začnejo čim prej obratovati.

Za ponovno vzpostavitev sodelovanja pa bodo v kratkem sklicali sestanek vseh akterjev, ki bodo poiskali najboljši možni način upravljanja enotnega smučišča.

Pogled sta usmerila naprej. Menita, da naj bi obe občini skupaj nastopali pri iskanju denarja EU za celovito prenovo v aktualni finančni perspektivi do leta 2020. Zato bo treba čim prej pripraviti konkurenčni projekt skupnega smučarskega centra. “S tem bi krepili čezmejno sodelovanje in povezovanje, spodbujali inovativnost in ustvarjali nova delovna mesta na obojestransko demografsko ogroženem območju,” povezovanje utemeljujeta župana.

Prav tako kot na Bovškem tudi v Občini Kluže stavijo na turizem. Predstavili so novo kolesarsko pot, ki pelje iz Avstrije do Gradeža in ki pomeni veliko pridobitev za turistično ponudbo.

Ogledali so si tudi dokaj inovativno ponudbo, prodajo studenčnice v Hiši vode, ki si jo za nekaj centov domačini in turisti lahko natočijo kot naravno ali pa gazirano vodo. Klub velikemu števili izvirov kakovostne in energetsko bogate vode se v Posočju s tovrstnim trženjem še ne ukvarjajo. Poskusi so bili z izvirom v vasi Gabrje, vendar zasebni pobudniki zaradi nasprotovanja domačinov niso uspeli.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano