Kanalizacija je morala počakati

Najmlajšo med goriškimi občinami, ki se je od novogoriške odcepila leta 2006, že od nastanka vodi Aleš Bucik. Letošnje leto sta zaznamovali obnova šole v Renčah in ureditev dela ceste v Volčji Dragi, glavni projekt v Bucikovem tretjem mandatu pa bo urejanje kanalizacije. Prav glede slednje na Bucika letijo kritike opozicije.

Zdaj   je najpomembnejše urejanje kanalizacijskega omrežja, prej so bile  druge prioritete,  
župan  Aleš Bucik odgovarja na kritike opozicije.  Foto: Alenka Ožbot
Zdaj je najpomembnejše urejanje kanalizacijskega omrežja, prej so bile druge prioritete, župan Aleš Bucik odgovarja na kritike opozicije.  Foto: Alenka Ožbot

RENČE-VOGRSKO > “Letos smo v Renčah energetsko obnovili osnovno šolo, kar pomeni, da smo obnovili fasado in postavili termoizolacijo na objektu in strehi, zamenjali smo vsa okna, prekrili šolsko telovadnico in obnovili fasado. Vse skupaj je stalo približno 350.000 evrov,” letošnji največji občinski projekt opisuje Aleš Bucik.

Poleg šol tudi za prometno varnost

Skupaj z lanskoletno izgradnjo povezovalnega trakta med šolo in telovadnico ter prenovo kotlovnice so v zadnjih letih porabili skoraj dva milijona evrov.

Letos so uredili tudi cestni odsek v Volčji Dragi med Poligalantom in Martexom. “Ta cesta, ki je med najbolj prometnimi, je bila ena najslabše vzdrževanih občinskih cest. Razširili smo jo, zgradili pločnik in uredili javno razsvetljavo do otroškega igrišča, ki smo ga lani uredili z denarjem EU. Vrednost naložbe je približno 180.000 evrov in bo pomembno prispevala k varnosti v prometu. Uredili pa smo tudi infrastrukturo za bodoči oskrbovalni center,” pojasnjuje župan. Med manjšimi projekti izpostavlja tržnico Vogrinka pod viaduktom hitre ceste na Vogrskem, ki so jo zgradili za spodbudo domačim pridelovalcem. Prva naloga v prihodnjem letu pa bo po županovih besedah urejanje pokopališča in gradnja mrliške vežice v Bukovici.

Kaj pa kanalizacija?

V občinskem svetu, kjer ima Bucik močno podporo, kritike prihajajo predvsem od predstavnikov Liste za našo občino. Med najglasnejšimi je Marjan Murovec, ki meni, da občina zamuja pri urejanju kanalizacije. “Tudi po izteku prvega leta županovanja Aleš Bucik v svojem tretjem mandatu svetnike in občane še ni seznanil z načinom ureditve odvodnjavanja in čiščenja odpadnih voda v občini. Kohezijska nepovratna sredstva v višini najmanj 80 odstotkov iz končane evropske perspektive so izgubljena. Občani bomo morali za rešitev teh problemov, kot edina občina na Primorskem, prispevati mnogo več lastnih sredstev,” opozarja.

Bucik odgovarja, da niso ničesar zamudili. “Če bi občina denar, ki ga je imela, dala za kanalizacijo, ga ne bi porabila za kaj drugega. Dali smo ga tja, kjer smo dobili evropska sredstva, in za projekte, za katere so občani na javnih obravnavah povedali, da so zanje najpomembnejši. Zdaj, v tretjem mandatu, je najpomembnejše urejanje kanalizacijskega omrežja, prej so bile druge prioritete,” pravi Bucik.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano