Kanalci iščejo ponudbo, ki bo pritegnila

Dejavnosti na Soči, kolesarski in zgodovinski turizem, kulinarična ponudba, neokrnjena narava in zelišča so le nekatere zamisli, s čim v kanalsko občino pritegniti čim več turistov. Ponudniki turističnih storitev se strinjajo, da je treba za razvoj stopiti skupaj.

Soča je eden od možnih magnetov. A ne edini, saj bi lahko promovirali kolesarski in zgodovinski turizem, kulinarično ponudbo,  zelišča ...  Foto: Leo Caharija
Soča je eden od možnih magnetov. A ne edini, saj bi lahko promovirali kolesarski in zgodovinski turizem, kulinarično ponudbo, zelišča ...  Foto: Leo Caharija

KANAL > Društvo nasmejanih je v Kanalu organiziralo prvi gostinsko-turistični zbor. Po besedah pobudnika Blaža Valentinčiča je bil eden od namenov spoznavanje vseh, ki se v občini ukvarjajo s turizmom ali povezanimi dejavnostmi, od gostincev in sobodajalcev do zeliščarjev, lončarjev, ponudnikov mesnih izdelkov ... “Če se med seboj ne poznamo, ne vemo, koga za katero storitev priporočiti gostu, ki se ustavi pri katerem od nas,” razlaga.

Spregovorili so predvsem o tem, kakšno strategijo ubrati, da bi v Kanal in okolico pritegnili čim več turistov. Po razlagi Valentinčiča ni dovolj eno srečanje, da bi našli rdečo nit turizma v srednji Soški dolini, podobno kot jo imajo v zgornjem Posočju. Zbrani pa so soglašali, da bi se lahko v tem delu Posočja specializirali za pristne skupne zgodbe. “Imamo tri akumulacijska jezera na Soči, čez naše območje vodi Pot miru, z občino Prapetno bi lahko razvijali kulinarično ponudbo, na našem pragu je kolesarstvo,” je naštel.

Ena od ustanoviteljic kanalskega društva keramikov Alenka Gololičič možno “zgodbo” vidi v zgodovini, povezani z zdravo prehrano. Župan Andrej Maffi pa ... “Soglašali smo, da potrebujemo produkt, kot bi lahko bila poroka v Kanalu ali pa poti prve svetovne vojne, v katerega bi zapakirali ostalo ponudbo.” Nadalje: v Kanalu je praktično največja zlahka dostopna plaža ob Soči s poleti dovolj toplo vodo. Mladina je že dokazala, kako privlačen je ta prostor in da se ga da tudi tržiti, čeprav tega, kot pravi Valentinčič, zaradi precej zahtevne zakonodaje za varstvo voda ni enostavno doseči.

Svoje poglede na razvoj turizma oziroma podporne dejavnosti sta predstavila tudi TIC in občina. Nad slednjima pa Vesna Velišček, ki nad Plavami ponuja sobe, kjer gostje spijo na z zelišči polnjenih blazinah, ni ravno navdušena. “Da se je zbor zgodil, je pozitivno, čeprav od dogodka nisem veliko pričakovala, vidim možnosti za povezovanje z Blažem, ki ima ideje. A ko smo govorili ponudniki in predstavniki občine, se mi je zdelo, da govorimo drug mimo drugega,” pravi.

Pobudo, da bi usposobili lokalne turistične vodnike, bo uprava občine upoštevala, zagotavlja župan. Na zboru pa so se dotaknili tudi usode avtokampa Korada in ideje o rekreacijskem turističnem centru Plave.

Po njenem mnenju bi občina morala več narediti na promociji, se pojavljati na sejmih na pravih trgih, biti aktivna, da je ne bi stvari, kot je mednarodna pohodniška pot od Alp do Jadrana, zaobšle ... Meni še, da bi tudi marsikateri od ponudnikov moral spremeniti miselnost, upoštevati nove trende v turizmu, ne pa da, kot se ji zdi, ostajajo pri preživelih načinih dela z gosti.

Valentinčič si želi, da bi se srečanja nadaljevala, izvedenega pa jemlje kot enega prvih korakov k osnovanju jasne strategije razvoja turizma, morebiti celo k ustanovitvi interesnega združenja gostincev in turističnih delavcev v kanalski občini. Tudi Gololičičeva je s pobudo za zbor zadovoljna, ker “kaže, da se nekaj na tem področju premika.” Kot pravi, se je pokazala želja, da bi stopili skupaj, da bi si, na primer, z delanjem reklame drug drugemu lahko koristili in da bo kdaj to morda preraslo v kaj več. Dobila je občutek, da bosta občina in TIC pomagala, kolikor lahko. Zbor je kot dobrodošlega že zato, da se spoznajo občina in ponudniki ter slednji med sabo, označil tudi župan Andrej Maffi.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano