Kampus je še v zraku

Čeprav je upravni odbor Univerze v Novi Gorici napovedal, da bo oktobra padla odločitev, kje bodo postavili kampus, se to ni zgodilo. Vipavci in Novogoričani sicer delajo na tem, da bi zagotovili zemljišča. Kdaj se bo sestal upravni odbor in ali bo sploh odločal o kampusu, pa še ni določeno. Precej verjetno je, da odločitve o kampusu še kar nekaj časa ne bo.

Vipavci se le majhen korak bliže temu, da bodo njihova zemljišča primerna za gradnjo 
kampusa. Pa še v tem primeru ni zagotovljeno, da jih bo univerza izbrala.  Foto: Ambrož Sardoč
Vipavci se le majhen korak bliže temu, da bodo njihova zemljišča primerna za gradnjo kampusa. Pa še v tem primeru ni zagotovljeno, da jih bo univerza izbrala.  Foto: Ambrož Sardoč

VIPAVA, NOVA GORICA > Člani upravnega odbora univerze so ponudbe občin Ajdovščina, Nova Gorica in Vipava tehtali že pred letom dni in nato spet aprila letos, a odločitev, kjer bo univerza postavila kampus, ni padla. Aprila so zato pooblastili vodstvo univerze, “da se pogaja o teh treh lokacijah in v roku šestih mesecev pride do končne odločitve,” je dejal predsednik upravnega odbora Boris Peric.

Vipavci majhen korak naprej

Ajdovščina je medtem izpadla iz igre, v njej ostajata le še Vipava in Nova Gorica. A vsaka ima svoje skrbi, kako priti do zemljišč, ki bi univerzi ustrezala. Tista v Vipavi so na poplavnem območju, občina pa se že leto dni trudi, da bi zagotovila poplavno varnost. Še daleč so od tega, a pred dnevi so le naredili majhen korak naprej. Iz Agencije RS za okolje (ARSO) so dobili sporočilo, da so načrtovani protipoplavni ukrepi skladni s pravilnikom. V javnosti se je začelo govoriti, da občina že ima soglasje agencije, a to še zdaleč ne drži. Kljub temu je župan Ivan Princes zadovoljen. “To pomeni, da lahko nadaljujemo s postopkom spremembe Občinskega prostorskega načrta v delu, ki predvideva gradnjo univerzitetnega kampusa. Vsa ostala soglasja so povezana prav z rešitvijo poplavne ogroženosti,” pojasnjuje. Izvedbo ukrepov v občini ocenjujejo na 1,8 milijona evrov, za zemljišče pa bi občina od univerze iztržila milijon evrov.

Ob Kornu pogovori z zasebniki

Odziv pristojnih ministrstev kaže, da večjih zadržkov za spremembo OPN ni, tudi kar se tiče sprememb šestih hektarov zemljišč iz nestavbnih v stavbna. Ostaja pa odprto vprašanje, ali bo morala občina izdelati tudi celovito presojo vplivov na okolje. To bi utegnilo celoten postopek zavleči in tudi podražiti. A Princes kljub vsem zadregam z zemljišči ostaja optimist. Glede na ves trud in denar, ki ga je občina že vložila v ta projekt, verjame, da bo univerza izbrala Vipavo za postavitev kampusa. Še posebej, ker je nedavno dobila v 85-letni zakup celotno poslopje Lanthierijevega dvorca z atrijem vred.

A tudi mestna občina trdno verjame, da bo univerza kampus postavila v Novi Gorici. Načrtujejo ga ob Kornu, problem pa je, ker občina ni lastnica vseh zemljišč in jih bo treba nekaj kupiti od zasebnikov. “Pogajanja z lastniki tečejo. V upravi mestne občine z univerza iščemo rešitve. V to zgodbo verjamemo, z univerzo korektno sodelujemo in upamo, da si želi ostati v Novi Gorici,” pravi vodja kabineta župana Andrej Markočič, ki je skupaj s svetnikom Simonom Rosičem in prorektorjem za izobraževanje na novogoriški univerzi Mladenom Frankom član delovne skupine, ki se dogovarja z lastniki zemljišč.

Univerza se še ni izjasnila

Univerza se dogovarja z obema občinama, odločitve pa še ni sprejela. Kdaj se bo sestal upravni odbor, ni še določeno, prav tako ne, ali bo na dnevnem redu tudi odločitev o kampusu. Na mestni občini tudi še čakajo odgovor univerze na nedavni poziv, ki so ga zahtevali svetniki, naj se izjasni, ali bo kampus ob Kornu, sicer bodo v Novi Gorici začeli iskati alternativne programe za izrabo tega prostora.

Ker vpis študentov pada, se medtem šušlja, da univerza kampusa morda sploh ne bo gradila in je ves direndaj okrog zemljišč zaman. Rektor Danilo Zavrtanik tega ni potrdil, a je ob prevzemu dvorca Lanthieri diplomatsko izjavil: “Trenutno se ukvarjamo z drugimi stvarmi, ampak ideja o kampusu ni še zamrla, na univerzi je še živa. Lahko pa se upravni odbor novembra odloči, kaj pa vem, kaj ...”

MITJA MARUSSIG, ALENKA TRATNIK


Najbolj brano