Kamno: suhih pip ne bo več

Ena največjih vasi na levem bregu Soče v občini Tolmin bo do prihodnjega poletja komunalno urejena z novo čistilno napravo vred. Doslej se je večina fekalij stekala v Sočo. Ker bodo položili tudi novo komunalno in vodovodno omrežje, v sušnih obdobjih pomanjkanja pitne vode ne bo več.

Čistina naprava na Kamnem bo nadomestila nezanesljivo naravno “čistilno močvirje”. Foto: Neva Blazetič
Čistina naprava na Kamnem bo nadomestila nezanesljivo naravno “čistilno močvirje”. Foto: Neva Blazetič

KAMNO > “Urejene tri prekatne greznice je imelo samo okoli 15 novih hiš, stari del vasi z okoli 80 hišami je fekalije spuščal v Sočo. Nekateri so sicer imeli zastarele greznice, ki pa svoje vloge niso v celoti opravljale,” razlaga predsednik Krajevne skupnosti Kamno Selce Andrej Kutin.

Močvirje je čistilo fekalije

Kamno in Soča sta imela to srečo, da so pred okoli tremi desetletji tok reke po naključju preusmerili in je pod vasjo nastal slepi rokav z močvirjem. Kot pravi Kutin, ki povzema mnenje poznavalcev, naj bi prav ta slepi rokav v dolžini 150 metrov, nad katerim zdaj gradijo čistilno napravo, nesnago kar učinkovito prečiščeval.

Velike težave je povzročal preluknjan vodovod, ki ga bodo tudi zamenjali. “Ker je puščal in ker nismo imeli vodomerov, je v sušnih obdobjih voda v zgornjem delu vasi zmanjkovala. Z novim vodovodom bo ta problem odpravljen,” se skupaj s sokrajani veseli Kutin. Ob tem pa jim gre na živce ena zadeva: “Doslej smo pili čisto in živo vodo izpod Kolovrata, ki je po cevi prek Soče tekla v vas. Po novem bodo vodo v novem zbiralniku klorirali. Na to se bomo morali privaditi. Poleg tega pa tudi na dejstvo, da bodo položnice dražje. Za koliko, še ne vemo.”

Čistilno napravo gradijo z denarjem EU

Čistilna naprava ima zmogljivost 350 enot. Kot pravi direktor Komunale Berti Rutar, se je občina odločila za tehnologijo, ki se je v čistilni napravi v Podbrdu, Kobaridu in Bovcu izkazala za zelo učinkovito. Delavci Cestnega podjetja Nova Gorica bodo zgradili in na čistilno navezali 1800 metrov dolgo kanalizacijsko omrežje.

Položili bodo 2600 metrov novega vodovoda in meteorno kanalizacijo v dolžini 2100 metrov. Ta se bo iztekala v Sočo.

Prve posege so že opravili. Izkopali so jamo za čistilno napravo in traso vodovoda, ki ob cesti iz smeri Selc poteka proti Kamnemu. Občina je vodohran in transformatorsko napravo za napajanje čistilne naprave zgradila sama s 160.000 evri.

Direktor Komunale Tolmin Berti Rutar ocenjuje, da v Sloveniji ne bo mogoče zadostiti nerealnim zahtevam za gradnjo čistilnih naprav do leta 2015 oziroma do 2017. Zato država že pripravlja spremembe operativnega programa odvajanja in čiščenja odplak. Po zgledu EU naj bi čistilne gradili le v velikosti več kot 2000 enot. Neznanka je, kako bo z malimi čistilnimi, ki bi denarno obremenile vse, ki že imajo tri prekatne greznice. Komunala Tolmin ocenjuje, da greznice zadostujejo.

Domačini ne bodo dovolili napak

Do konca prihodnjega poletja bodo delali hkrati čistilno napravo in omrežje. To pa pomeni, da bo življenje na vasi delno okrnjeno zaradi vmesnih zapor. “ V gradbenem odboru smo trije krajani in ves čas se bomo trudili, da bodo motnje in napake čim manjše. Upam, da so se vsi dovolj naučili iz napak v Zatolminu,” skupaj s krajani pričakuje Kutin.

Skupna vrednost naložbe je dva milijona evrov, od tega bo gradnja čistilne naprave stala nekaj več kot pol milijona, preostanek pa odpade na komunalno infrastrukturo. Približno tri četrtine bo občina pokrila z nepovratnim denarjem EU. Ostalo bo prispevala iz proračuna.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano