Kakšni bodo učinki Alpskega mesta?

Občina Tolmin je na račun dosedanjega trajnostnega razvoja pridobila naziv Alpsko mesto leta 2016, kar je hkrati priznanje in obveza. Številne letošnje aktivnosti v tej povezavi jo bodo precej stale. Zato se pojavljajo vprašanja, kakšne bodo konkretne koristi od naziva in vloženega proračunskega denarja.

Del načela sonaravnega razvoja alpskih mest je tudi trajnostna mobilnost,    
h kateri bistveno prispevajo vlaki.   Muzejski poleg tega   vabijo še  turiste.
Del načela sonaravnega razvoja alpskih mest je tudi trajnostna mobilnost, h kateri bistveno prispevajo vlaki. Muzejski poleg tega vabijo še turiste. 

TOLMIN > Kot lahko razberemo v predlogu proračuna za letošnje leto, bo občina za projekt Alpsko mestoleta namenila 63.500 evrov. “Za letošnjo članarino v društvu Alpsko mesto leta s sedežem v Nemčiji bomo odšteli 5000 evrov. Preostale aktivnosti bodo terjale dodatnih 58.500 evrov. To je precej manj kot v Idriji, ki se je društvu pridružila leta 2011. Oni so za vse stroške namenili 87.000 evrov, samo za promocijo je šlo 11.000 evrov,” pojasnjuje tolminski župan Uroš Brežan.

Energetski prihranki

Pri obravnavanju osnutka proračuna je svetnike zanimalo, kaj konkretnega se obeta s tem projektom. So pa soglašali s sonaravnim razvojem alpskega prostora, ki hkrati varuje gospodarske in kulturne interese prebivalstva, kar je osrednja vsebina naziva in projekta Alpsko mesto leta.

Kot pojasnjuje Brežan, je učinke težko vnaprej konkretno opredeliti. Je pa že imenovanje za Alpsko mesto leta prestiž, ki lahko odpira različna vrata, tudi pri iskanju denarja EU. “Med drugim prinaša povezovanje z ostalimi alpskimi območji, širjenje poznanstev, stikov, sodelovanja, kar lahko pripelje do skupnih projektov.”

V letošnjem letu bodo za promocijo Alpskega mesta leta in promocijski material namenili 9000 evrov, med drugim za izdelavo transparenta, plakatov, promocijskega izdelka, letaka z informacijami ... Vsebinsko se bodo povezali z rednim programom LTO Sotočje, ker gre za dopolnjevanje oglaševanja destinacije.

Promocija biosfernega območja

Za slovesno skupščino društva Alpsko mesto, ki bo aprila v tolminskem Kinogledališču, bodo porabili 8000 evrov. Takrat bodo Občini Tolmin uradno predali naziv. Poskrbeti bo treba za slovesni dogodek, namestitve, prehrano, prevajalce, organizirali bodo oglede dobrih praks po Tolminskem.

Občina Tolmin svojo trajnostno razvojno usmerjenost dokazuje tudi z energetskimi obnovami stavb v svoji lasti, med drugi tolminskega šolskega centra, šole v Podbrdu, telovadnice na Mostu na Soči. Člani nadzornega odbora pričakujejo natančno predstavitev učinkov oziroma prihrankov pri ogrevanju.

Tolminci se bodo udeležili festivala v Nemčiji, kjer bo priložnost za navezovanje stikov z številnimi alpskimi kraji. Za potne stroške načrtujejo 1500 evrov. “Veliko pozornost bomo namenili promociji biosfernega območja pod Unescovo zaščito,” napoveduje Brežan. Tudi Tolminska namreč spada v tako imenovane biosferne rezervate, v katerih si pod okriljem Unescovega programa Človek in biosfera prizadevajo za ravnovesje med ohranjanjem biološke pestrosti, razvojem in ohranjanjem kulturnih vrednost.

Za to vsebino namenjajo 15.000 evrov. Posoškemu razvojnemu centru pa gre 25.000 evrov za številne aktivnosti v povezavi z trajnostno mobilnostjo, razvojem turizma in iskanjem priložnosti za mlade v alpskem prostoru. Snovali bodo tudi predloge za potnikom prijaznejšo ponudbo v povezavi z vlaki in avtovlaki na bohinjski progi, da bi jih ljudje pogosteje uporabljali in s tem dodatno prispevali k mobilnosti brez izpušnih plinov.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano