Kako zajeziti odseljevanje?

Vodstvo občine Cerkno se je na svoj 20. rojstni dan ozrlo z optimizmom. Mala Švica, proti kateri se je občina ozirala ob nastanku, se je izjalovila, a ostaja občina z največ zaposlenimi prebivalci. Teh pa je, žal, iz leta v leto manj.

Občina Cerkno sicer ni postala razvita kot Švica, se pa po številnih kazalnikih dobro drži. Velika težava pa je odseljevanje, saj ima zdaj desetino manj prebivalcev kot pred dvajsetimi leti. Foto: Saša Dragoš
Občina Cerkno sicer ni postala razvita kot Švica, se pa po številnih kazalnikih dobro drži. Velika težava pa je odseljevanje, saj ima zdaj desetino manj prebivalcev kot pred dvajsetimi leti. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Trem dosedanjim županom, Janezu Podobniku, Juriju Kavčiču in Miranu Cigliču, je skupno zadovoljstvo z razvojem občine. Polnoletnost je sicer dočakala z za večjo vasjo prebivalcev manj, z razpolovljenimi prihodki gospodarstva, a s skoraj trikrat višjim proračunom, kot ga je imela ob nastanku.

Janez Podobnik, sedaj v.d. generalnega direktorja Mednarodnega centra za promocijo podjetij, je kot prvi župan in tedaj tudi poslanec vodil gospodarsko močno občino v upanju, da bo hitro dosegla razvitost Švice. Obrnilo se je tako, da je v Švici le sedež lastnika Ete, ki je medtem razpolovila prihodek in število zaposlenih. Občina na lestvici razvitosti vsa leta drsi, a ostaja nad državnim povprečjem in z najnižjim številom brezposelnih v državi. Izstopa z bogatim kulturnim življenjem.

Najprej entuziazem, nato realna tla

Načrti za izgradnjo doma starejših, športne, kulturne dvorane in trgovskega centra so obtičali v papirjih. “Cerkno sledi razvojni dinamiki slovenske države. V prvem desetletju je bilo veliko entuziazma, načrtov, uspehov, dobrih vibracij, nato je nastopil upad in soočenje z realnostjo samostojnega življenja, ki ima vedno dobre in manj dobre plati,” je ob jubileju povedal Podobnik in dodal, da ostaja optimist.

Z nekaj grenkobe je ocenil, da na Cerkljanskem in Idrijskem niso znali ceniti infrastrukturnih naložb, ki jim je botroval z bratom Marjanom. Jurij Kavčič zato pravi: “Ponosen sem na uresničene projekte. Izpostavil bi preko 80 kilometrov asfaltiranih lokalnih cest, novozgrajeno cesto iz SC Cerkno na Robidnico, prenove muzeja, glasbene šole, starega vrtca, bivšega dijaškega doma ...”

Skoraj deset odstotkov manj ljudi živi v občini

Občini so ogromno odnesle vodne ujme. Kljub temu se z višino naložb na prebivalca, nizko zadolženostjo in gospodarnim upravljanjem proračuna po izračunih lokalnega projekta Zlati kamen uvršča med najbolj učinkovite občine. Temu je botroval bivši župan Miran Ciglič. Nobeden od treh županov pa ni uspel zajeziti odseljevanja. Ob nastanku je občina štela 5250 prebivalcev, sedaj pa skupaj s tujci, ki so zaposleni v Eti, le še 4799. Dela za mlade, zlasti izobražence, ni. Kljub visokim subvencijam oskrbnin v vrtcih, plačevanju dela zakonitih komunalnih prispevkov iz proračuna in brezplačnim komunalnim storitvam na podeželju občani odhajajo drugam. Podobnik je prepričan, da je Cerkljanska prostor za inovativnost in razvoj novih podjetniških žarišč, Kavčič pa stavi na pospeševanje turizma in sodelovanje.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano