Kako z vodo do Lomljanov?

Občina Tolmin se loteva zapletene naloge, kako naj celotnemu območju Kanalskega in Tolminskega Loma zagotovijo nemoteno preskrbo s pitno vodo z javnim vodovodnim sistemom. Posebna komisija bo v prihodnjih mesecih premlevala več možnosti, med katerimi nobena ni enostavna, še manj pa poceni. Končno odločitev bo sprejemal občinski svet.

Bernarda in Julijan Bevk s turistične kmetije Široko deževnico 
prečiščujeta z UV svetilko, na svoje stroške nosita vodo na 
analize, redno čistita vodnjak. Julijan v premislek omenja 
vrtanje vrtine, ker naj bi obstajala velika verjetnost podzemne 
vode. Foto: Neva Blazetič
Bernarda in Julijan Bevk s turistične kmetije Široko deževnico prečiščujeta z UV svetilko, na svoje stroške nosita vodo na analize, redno čistita vodnjak. Julijan v premislek omenja vrtanje vrtine, ker naj bi obstajala velika verjetnost podzemne vode. Foto: Neva Blazetič

TOLMINSKI IN KANALSKI LOM > Kraška planota nad Mostom na Soči na nadmorski višini 600 metrov nima dovolj izdatnih vodnih virov. Preskrba z vodo je zelo različno urejena. Poleti jih tudi zaradi napajanja živine pesti pomanjkanje, zato jim morajo vodo dovažati gasilci.

Nekateri so še odvisni od kapnice

“Del Tolminskega Loma se napaja iz dveh izvirov, imajo črpališče in zajetje, ki je premajhno. Za sistem skrbi Komunala Tolmin. Del naselja proti Širokemu se oskrbuje s kapnico, ki jo zbirajo s streh in jo je treba prekuhavati,” pojasnjuje direktor Komunale Tolmin Berti Rutar. Vaški vodovod v centru vasi Kanalski Lom napajajo trije vodni viri, ostali so izven sistema odvisni od kapnice.

Predsednik Krajevne skupnosti Tolminski Lom Žiga Kovačič pritrjuje, da je preskrba s pitno vodo res problematična: “Pritiski domačinov so premaknili zadeve. Ker na takšen način ne gre več, da v 21. stoletju ljudje pijejo kapnico, kot pred stotimi leti. Nekateri si pomagajo s filtri, nameščanje UV žarnic in ionizatorjev je velik strošek. Upamo, da bodo čim prej sprejeli odločitev, kako naprej.”

Drago bo, idealne rešitve pa ni

Ureditev sistema bo v vsakem primeru draga. “Toda Lomljani niso drugorazredni državljani. Kot vsi ostali imajo pravico do neoporečne pitne vode,” poudarja Rutar.

S problemom se ukvarjajo že dolgo. V predalu Komunale Tolmin leži idejna zasnova, ki nakazuje tri možne rešitve. Prva raziskuje povezavo vseh vodnih virov v enoten vodovod za vse. “Vendar viri niso dovolj izdatni. Ker bi nastal problem zavarovanja zajetij in s tem omejevanja kmetijske dejavnosti, izdelovalec študije te možnosti ne predlaga,” pojasnjuje Rutar. Druga možnost je priključitev na vodovod Kal nad Kanalom. “Ta rešitev je najdražja. Po okvirnih izračunih bi zahtevala 4,2 milijona evrov brez zagotavljanja požarne vode. Do območja Široko pa ne bi prišli,” nadaljuje Rutar.

Župan Uroš Brežan je v komisijo imenoval predsednika Otona Bratuža, Draga Rijavca (oba sta občinska svetnika), Bertija Rutarja ter člana KS Tolminski Lom Mateja Mravljo in Mirana Droleta. Kako naj rešujejo problem, morajo predlagati do septembra prihodnje leto.

Priključitev na Zadlaščico?

Tretja zamisel govori o priključitvi na sistem Zadlaščice s črpanjem 400 metrov visoko in številnimi prečrpavanji po planoti. “Je cenejša, odšteti bi bilo treba približno 3,8 milijona evrov brez upoštevanja požarne vode. Bi pa uredili preskrbo na Širokem. Žal ni idealna. Najbolj skrbi kakovost vode, ki bi po ceveh potovala tri tedne in v njih ležala, ker poraba ni velika in ni pretoka naprej.”

Draga naložba za relativno malo ljudi bi dvignila ceno omrežnine za 30 odstotkov, zaradi črpanja bi bila voda dražja.

Na Tolminskem čaka še kar nekaj zalogajev. Med drugim bodo na Zadlaščico priključili Čiginj in Šentviško planoto, kjer se zdaj oskrbujejo iz lastnih izvirov. Zaradi zagotavljanja čim večje kakovosti vode, nameravajo nad Žabčami zgraditi čistilno napravo, v kateri bi Zadlaščico kmalu po izviru prečiščevali s sodobnimi postopki. S tem bi se skoraj v celoti izognili kloriranju.

Po novem na občini razmišljajo o gradnji omrežja in večjega zajetja, v katerega bi med sušo vodo dovažali. Ta rešitev bi bila še najcenejša, ocenjujejo. “Skratka, zagrizli bomo v problem, natančno vse predebatirali, končna rešitev bo politična s sprejemanjem na občinskem svetu,” pojasnjuje odgovoren za okolje in prostor Miran Drole. Na območju Lomov je za priključitev na javni vodovod zainteresiranih 186 ljudi. Tam imajo 262 govedi ter sto ovac in koz.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano