Kako bi se znebili kamionov?

Na javni obravnavi o idejni zasnovi urejanja središča Kobarida so domačini izpostavili problem preusmerjanja tovornega prometa. Ker na južno obvoznico še dolgo ne morejo upati, razmišljajo o možnosti, da bi ga speljali po “razbremenilni” cesti mimo ribogojnice. Toda zaradi zaščitenih lip je širitev priključka na cesto proti Italiji problematična.

Arhitekt Rok Klanjšček je na javni razpravi o načrtovani podobi Kobarida  požel 
odobravanje domačinov. Težava pa so še vedno kamioni v centru.    Foto: Neva Blazetič
Arhitekt Rok Klanjšček je na javni razpravi o načrtovani podobi Kobarida požel odobravanje domačinov. Težava pa so še vedno kamioni v centru.  Foto: Neva Blazetič

KOBARID > Podobno kot svetniki so tudi domačini na prvi javni obravnavi pohvalili zamisel arhitekta Roka Klanjščka. Pripombe bodo zbirali mesec dni. Gradivo je dostopno v občinski upravi in na njeni spletni strani.

Občutljivo pri šoli

Predlagana parkirišča ob vstopih v mesto, ki bi razbremenila center, so ustrezna, so menili. Pavel Gregorčič je opozoril le na to, da območja pri osnovni šoli zaradi varnosti otrok ne bi smeli obremenjevati s turističnimi avtobusi. Tudi proti spremembi prometnega režima v Gregorčičevi ulici, ki bi postala delno enosmerna, ni bilo pripomb.

Ureditev trga, na katerem prometa ne bi ukinili, temveč bi ga le umirili, je navdušila. Avtobusna postaja ostaja, ker “vnaša življenje”. Sprostili bi prostor za pešce, za gostinske vrtove, parkirišč ne bi bilo, razen za kolesa in motorje. Na trgu bi posadili več manjših dreves, kostanj bi premaknili proti hotelu, da bi imel kip Simona Gregorčiča prost pogled proti cerkvi. Lipo bi preselili na območje za cerkvijo. Trg bi bil tlakovan z označenimi površinami za avtomobile. Klanjšček predlaga tudi preselitev tržnice ob Volaričevo ulico, za njo bi bilo parkirišče z možnostjo stanovanjske gradnje.

Drevored proti Tolminu

Udeleženci odobravajo tudi predlog, da bi ob cesti med bencinskim servisom in Kobaridom posadili drevored. Kot izziv Klanjšček predlaga gradnjo centra dobrega počutja, če bi kdaj v prihodnosti odkupili del ribogojnice in bi se našel investitor. Območje ribogojnice je eno najlepših, toda premalo izkoriščenih, meni.

Navdušenje ob predlogu preoblikovanja Kobarida v lepše mesto pa greni dejstvo, da se zlepa ne bodo znebili tovornega prometa skozi center proti Italiji. Zato so občani predlagali, naj se čim prej najde rešitev za selitev tovornjakov na razbremenilno cesto mimo ribogojnice in naj čim prej najdejo rešitev za ustrezen priključek na cesto proti Italiji. Hkrati naj na državo pritiskajo, naj ne pozabi na obvoznico. NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano