Kaj storiti, da bo vas nehala drseti

Plazovita tla in popokane hiše že leta povzročajo hude preglavice prebivalcem Gradišča nad Prvačino. Občina je zato poklicala na pomoč strokovnjake. V podjetjih Hydrotech in Geotris ugotavljajo, da bi morali za reševanje plazenja tal oziroma pokanja sten hiš najprej pokrpati meteorno kanalizacijo, ki tam že je, ter zatesniti greznice, ki morebiti puščajo. A to bi bil le uvod v obsežne posege, s katerimi bi imeli veliko dela in stroškov država, občina, pa tudi lastniki hiš.

Dokončanje sanacije 15 let starega plazu na Gradišču je le 
eden od ukrepov, ki bi po mnenju stroke naredil tla pod vasjo 
bolj trdna.  Foto: Ambrož Sardoč
Dokončanje sanacije 15 let starega plazu na Gradišču je le eden od ukrepov, ki bi po mnenju stroke naredil tla pod vasjo bolj trdna.  Foto: Ambrož Sardoč

GRADIŠČE, NOVA GORICA > Na Gradišču nad Prvačino že več let pokajo stene hiš na več mestih. Nekatere je poškodoval 15 let stari plaz velikega obsega, ki ga je država v glavnem ustavila z gradnjo pilotne stene, a potem (še) ni izvedla vse spremljajočih del ne izpolnila obljub, da bo popravila nekaj poškodovanih hiš.

Vendar to ni edini tak problem. Enako ali pa še bolj so poškodovane nekatere stavbe v središču vasi, pri čemer vzroka še niso pojasnili. V podjetju Hydrotech so v poročilu na to temo zapisali, da “so na severovzhodnih pobočjih naselja poleg območja saniranega plazu evidentirana še tri potencialno plazovita območja.” A ni nujno, da to povzroča razpoke. Lahko da je zanje krivo neurejeno odvajanje deževnice in odplak iz vasi, morda je kaj neustrezno zgrajeno, možno pa je, da se dejavniki prepletajo.

Najbrž ni le enega vzroka za razpoke

Da bi pojasnili nejasnosti, je Mestna občina Nova Gorica strokovnjakom naročila, naj proučijo, koliko bi z dograditvijo med seboj nepovezanih krakov meteorne kanalizacije na več koncih vasi povečali stabilnost tal. Podjetje Hydrotech, ki se ukvarja s projektiranjem na področju voda, ter družba za geološki inženiring Geotrias sta zato sestavili poročilo, katerega povzetek je že bil na dnevnem redu novogoriškega mestnega sveta, nato pa so ga umaknili.

Strokovnjaki potrjujejo, da so na Gradišču ravno pravšnji pogoji za plazenje. Sestava tal je neugodna, površje je ponekod preurejeno v terase, na katerih se deževnica lažje zadržuje. Ob dežju razmočenost zemlje povečuje slabo urejena kanalizacija. A kot je povedal direktor Hydrotecha Valdi Černe, se še ne ve, kateri dejavnik je poglaviten za nastajanje razpok na hišah. “Po mojem gre za prepletanje več razlogov,” je še povedal. Ob tem ne izključuje niti tega, da hiše ali deli, posebej prizidki, niso dovolj dobro narejeni za plazovit teren.

Podjetji predlagata, da se opravijo nekatere trajne meritve, ki bodo bolje pojasnile vzrok za razpoke. Eno vrsto meritev so po besedah Černeta že začeli izvajati, v nekatere poškodovane hiše naj bi vgradili tako imenovane crackmetre (v dobesednem prevodu merilce razpok), ki zaznavajo smeri in obseg premikanja stavb. Drugo vrsto meritev, ki jo priporočajo strokovnjaki, pa se opravlja z inklinacijskimi cevmi, vstavljenimi v geomehanske vrtine.

Potem ko bi analizirali rezultate prednostnih ukrepov, bi se po mnenju strokovnjakov lahko lotili ostalih, ki jih priporočajo in ki bi zahtevali več denarja. Predlagajo ureditev fekalne kanalizacije s priklopom na čistilno napravo, dograditev in preureditev meteorne kanalizacije, urejanje terena na način, da bo voda lažje odtekala v dolino, preprečevanje teras na zanje neprimernih legah, ureditev drenaže na treh potencialno najbolj nevarnih območjih pod vasjo. Če vse to tal ne bi naredilo bolj stabilnih, pa bi bili potrebni določeni geomehanski ukrepi, so zaključili poročilo.

Nekaj bi morali ljudje storiti sami

Pripravili so dokaj obsežen seznam ukrepov, ki bi po oceni inženirjev lahko povečali stabilnost tal na Gradišču. Nekaterim dajejo prednost, med drugim omenjenim meritvam. Predlagajo še, da pregledajo zdajšnjo meteorno kanalizacijo in jo popravijo, če je kje počena. Lastniki naj zatesnijo greznice, ki puščajo, iztoke pa naj uredijo tako, da bo voda odtekala stran od temeljev in plazenju bolj podvrženih območij. Enako naj uredijo iztoke zbirnih kanalov deževnice, država pa naj konča sanacijo starega plazu.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano