Kabli na tleh, ljudje pa brez zveze

Pozimi, leto po žledu, je predsednik KS Bukovo med jezne krajane povabil predstavnika Telekoma, da jim pove, kdaj bodo začeli s sanacijo vsepovsod razmetanega bakrenega kabelskega omrežja. Telekom se je dogovora, da ga bo začel nadomeščati z optičnim, poleti držal, a se je sredi del za poldrugi mesec umaknil. Krajani so zdaj dobili zagotovilo, da bo do novembra prvi del naložbe končan.

Nevarni telekomunikacijski vodi utegnejo še ležati po tleh,   cesti, ki je ostala neurejena od 
vgraditvi optike, pa bodo asfaltirali do 15. novembra.  Foto: Saša Dragoš
Nevarni telekomunikacijski vodi utegnejo še ležati po tleh, cesti, ki je ostala neurejena od vgraditvi optike, pa bodo asfaltirali do 15. novembra.  Foto: Saša Dragoš

BUKOVO > Predsednik KS Bukovo Silvo Jeram je med ljudi zahodne Cerkljanske še drugič povabil vodstvo Telekoma, ki je na Primorskem odgovorno za naložbe, da bi jim povedalo, zakaj je napeljava optičnega kabla med Bukovim in Jesenico zastala. Podobno kot pozimi, ko so jim zagotovili, da optični kabel bo, so jim obljubili, da bodo prvi del naložbe končali še letos. Za drugi del, ki bi negotovih telekomunikacijskih povezav rešila zahodno Cerkljansko med Zakojco in Ravnami, pa denarja še ni.

Dve leti po žledu so kabli še po tleh

Do prometne nesreče pred letom dni, ko se je tovorno vozilo zapletlo v prenizko nad cesto spuščeni bakreni telekomunikacijski kabel, so prebivalci redko poseljenih vasi v zahodnem delu občine Cerkno mirno prenašali vse mogoče težave zaradi po žledu uničenega omrežja. Plačevali so račune, ne da bi imeli dostop do telefonov, se izogibali nevarnostim zaradi po tleh ali v boljšem primeru po drevju in izruvanih drogovih napeljanih kablov in tiho vili roke zaradi mlačnosti Telekoma ob pritožbah.

Po nesreči so se sešli na prvem zboru krajanov z Robertom Ščuko, ki je na Telekomu Nova Gorica zadolžen za dostopovna omrežja. Obljubil je, da bodo v nadomestilo za dotrajano bakreno omrežje dobili sodobnejši optični kabel. S prvim delom naložbe so julija začeli, še prej pa nadomestili del najbolj poškodovanih drogov za napeljavo. Delavci GVO pa so se po vgradnji optičnega kabla pod cestišče med Bukovim in Jesenico umaknili z gradbišča. Območje zato še vedno visi na negotovih zvezah po poškodovanih in vsepovsod ležečih kablih.

“Žled nam je povzročil za sedem milijonov evrov škode. Samo na bližnjih območjih central v Lokovcu, Govejku in Orehku smo nadomestili sto kilometrov kablov. Z omejenim denarjem so obnovo opravljale iste, premajhne ekipe naših delavcev. Vaše območje ni bilo uvrščeno v prioriteto. Je pa nadaljevanje naložbe od Orehka do Zakriža prioritetna naloga za prihodnje leto. Prvo fazo bomo končali v prihodnjih dneh,” je krajanom povedal Robert de Reggi, vodja Telekomovega centra za dostopovna omrežja Koper - Nova Gorica.

Ustavili dela zaradi vseh mogočih “bolezni”

Umik Telekomovih izvajalcev GVO je opravičil s slabim vremenom in boleznijo. Pogovor je razkril, da je bolezni več vrst - od zdravstvenih pa do zatikanj s služnostnimi pravicami nad zemljišči. “Z naložbo smo hiteli in vanjo krenili brez vseh dovoljenj. Morate vedeti, da gre za ogromna sredstva. Sedanja faza bo stala 180.000 evrov, čakamo pa na odobritev druge faze, ki bo zahtevala 400.000 evrov. Si predstavljate, kaj bi se z njima zgodilo, če bi nas vmes prodali?” je Robert Ščuka dal vedeti, da bi se od obnove lahko trajno poslovili. Krajani so prepričani, da bi z boljšim informiranjem “bolezni” učinkoviteje zdravili. Zato so z operativnim vodjem Predragom Pavlovićem strli vrsto zadreg. Prisotni jim pri vrsti težav, denimo nedostopnosti do mobilne telefonije, niso mogli pomagati. Na vprašanje, kaj če ne bo denarja za nadaljevanje naložbe, pa je bil Reggi odločen: “Imamo projekt, ki je uvrščen med prioritetne. Trdno verjamemo, da denar bo!”

Prihodnji teden bodo spojili napeljana optična vlakna in nato nevarno udrtino na cesti, pod katero je vgrajena optika, asfaltirali. Ščuka pa je bil manj optimističen glede odstranitve nevarnih bakrenih kablov, ki to območje še povezuje s svetom. “Zaradi naložbe v sodobno optiko smo obstoječe omrežje zanemarili. Vem, da to ovira vsakdanje delo, zlasti pri spravilu lesa v gozdu. Mi bi kable po zaključku naložbe radi pospravili čim prej, a moramo za to dobiti posebno dovoljenje agencije za komunikacijsko omrežje. Povedano drugače: odstranitev ne bo mogoča, dokler bo na tem kablovodu prijavljen en sam uporabnik drugih operaterjev, ki omrežje najemajo pri Telekomu,” je povedal.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano