K maši čez gradbišče

V Kobaridu urejajo drugi košček trškega jedra, s čimer nadaljujejo tam, kjer so lani pri dializnem centru končali. Če bo vreme dovoljevalo, bodo delo zaključili konec oktobra. Večino denarja bodo zagotovili s pomočjo državnega brezobrestnega posojila.

V času prenove bo dostop do cerkve potekal prek gradbišča, 
do dializnega centra pa po ozki  ulici za cerkvijo.  Foto: Občina Kobarid
V času prenove bo dostop do cerkve potekal prek gradbišča, do dializnega centra pa po ozki ulici za cerkvijo.  Foto: Občina Kobarid

KOBARID > “V času gradnje bomo dostop do cerkve oziroma do obredov zagotovili prek gradbišča, do dializnega centra pa po ozki cesti za cerkvijo, kar pomeni, da v nobenem primeru ne bo oviran,” zagotavlja kobariški župan Robert Kavčič. Prenova poteka v skladu z načrtom za celoten trg z vozišči vred, ki ga je zasnoval arhitekt Rok Klanjšček in je bil v široki javni razpravi tudi potrjen.

V sklopu zdajšnje naložbe bodo uredili površine med župniščem in severno fasado cerkve po vzoru lani urejenega prireditvenega prostora med dializnim centrom in zdravstvenim domom. Na trgu pred stavbo občine bodo odstranili korenino starega kostanja, območje uredili in postavili klopce ob novo zasajenem kostanju. Ocenjena vrednost posegov znaša 220.000 evrov, ki jih bo občina zagotovila s pomočjo brezobrestnega državnega posojila. Okoli 60.000 evrov bo dodala sama.

Naslednji korak bo urejanje območja, ki posega v državno cesto skozi Kobarid. “Z državo se dogovarjamo. Potekajo usklajevanja za prenovo razbremenilne ceste v Mučeniški ulici, ki naj bi bila kot nekakšna južna obvoznica, na katero bi speljali čim več prometa s tovornim vred. Zlasti tovornjake želimo umakniti iz centra,” pojasnjuje župan. Kot pravi, so dogovori že tako daleč, da bo direkcija za infrastrukturo morda že prihodnje leto uredila križišče za dostop z magistralne ceste v Mučeniško ulico.

Naprej bodo šli postopoma po južni strani ribogojnice. “Tudi v ribogojnici se obetajo novosti. Valilnico naj bi prenesli na lokacijo zdajšnje lovske hladilnice. Objekt bomo podrli in tam zgradili montažno stavbo. Stara hiša na območju ribogojnice ostaja. Z ministrstvom za kmetijstvo in zavodom za ribištvo se dogovarjamo o njeni bodoči vsebini, za kar bomo iskali denar iz programa LAS. Program bomo dorekli do konca leta,” napoveduje Kavčič.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano