Jesenski utrip Ajdovščine na ogled v izložbah sredi mesta

Izložbe v Prešernovi ulici sredi Ajdovščine v teh dneh po zaslugi članov Fotografskega društva Veno Pilon privabljajo poglede z motivi Ajdovščine. Utrip mesta jeseni 2015 je tudi uradni naslov sklepne letne razstave društva.

Fotografije razstave FD Veno Pilon krasijo lokale po Ajdovščini.  Foto: Miran Krapež
Fotografije razstave FD Veno Pilon krasijo lokale po Ajdovščini.  Foto: Miran Krapež

AJDOVŠČINA > V Fotografskem društvu Veno Pilon so se odločili prispevati k oživitvi mestnega jedra s postavitvijo fotografske razstave v izložbe tukajšnjih lokalov. Po motive jim ni bilo treba daleč, pravi predsednik društva Aleš Lemut: “Mestno jedro ponuja številne zanimive detajle in motive. Smo pa tudi fotografi malo posebni ljudje in vidimo v stvareh, ki bi se drugim zdele dolgočasne in nezanimive, nekaj drugačnega, posebnega. To smo poskušali predstaviti tudi na razstavi.” Na njej sodeluje enajst članov društva, ki povezuje ljubitelje fotografije iz Ajdovščine in okolice. Ker so se tovrstnega projekta lotili prvič, so po besedah članice Erne Furlan zelo veseli, da so se njihovemu klicu pozitivno odzvali tudi lastniki lokalov in poslovnih prostorov, v katerih so zdaj na ogled fotografije. “Tako smo lahko uresničili tudi osnovno idejo projekta o sprehodu po mestnih ulicah,” dodaja predsednik društva Lemut.

Fotografsko društvo se letos zaradi zahtevnosti izvedbe, povezane tudi z velikimi stroški, in zaradi množice podobnih natečajev ni odločilo za organizacijo mednarodno odmevnega fotografskega natečaja Med nebom in zemljo. Snujejo pa nove zamisli, s katerimi bodo popestrili društveno dejavnost. V ospredju je zlasti želja po nadgradnji znanj, zato večkrat letno medse povabijo fotografske strokovnjake. Osvojeno znanje radi prikažejo na vsakoletni skupinski društveni razstavi in na samostojnih razstavah, najboljši pa se redno udeležujejo državnih in mednarodnih fotografskih natečajev, kjer osvajajo številne nagrade. Društvo pa si je v 12-letnem delovanju za uspehe na mednarodnih natečajih že prislužilo bronasto priznanje mednarodne fotografske zveze FIAP.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano