Jesenska tržnica, na kateri je vse najboljše pridelano doma

Osrednjo idrijsko jesensko tržnico lokalnih pridelkov je pred dvanajstimi leti krstilo šest lokalnih kmetov, v soboto pa jih je preko 30 pričaralo zavidljivo ponudbo. Društva so obiskovalce povabila med različne izzive podeželja.

 Foto: Saša Dragoš
Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Lokalni razvojni agenciji ICRA je pod znamko Dobro - pridelano doma v dobrem desetletju uspelo krepko povečati ponudbo na idrijskih, še večkrat pa na cerkljanskih kmetijah pridelane hrane. To kmetje ob sobotah in sredah prodajajo v pokriti tržnici. V soboto - na osrednji jesenski tržnici (na fotografiji)- se jim je pridružila še obilica društev s predstavitvijo dejavnosti in izzivi za obiskovalce.

Čebelarji so popeljali na ogled lani obnovljenega meščanskega čebelnjaka. Otroke sta zaposlila jesenska ustvarjalnica in učenje molže krave. Kakopak maskote (na fotografiji) in s pomočjo animatork društva podeželske mladine. Skupina vaščanov za obujanje pridelave lanu na Črnovrškem je popeljala skozi postopke od setve do uporabnih izdelkov iz preje. Rejci drobnice so se postavili s pleteninami, zeliščarji in mnogi drugi pa s pestro paleto uporabnih izdelkov.

Ker kislo vreme ni odgnalo kupcev, je bil izpolnjen tudi glavni namen tržnice - nakup sicer nekoliko dražje, a zdrave, doma pridelane ozimnice. Pridelovalci - od zelenjave in sadja do mlečnih izdelkov in medu - so poskrbeli za pokušino in nagrade kupcem. Kulinariki so dodali še tradicionalne lokalne specialitete. Za med so šli žlikrofi letos nagrajenih izdelovalcev Ferjančič iz Cerknega (na fotografiji) z omako iz jurčkov in lisičk. Idrijsko turistično društvo se je kljub skromni gobji beri potrudilo s tradicionalno razstavo gob (na fotografiji). Študijski krožek prostorskih ureditev je dodal razstavo smiselno urejenih kmetij, ki osnovni dodajajo turistično dejavnost, lokalni Rdeči križ dobrodelno noto, popularni šebreljski kvartet The Butls pa ščepec dobre glasbe.

Zadišalo je tudi po kostanjih Domači kostanjar, upokojeni rudar Miro Kenda, ki okusne sadeže za Idrijčane peče že 17 let, bo tja do januarja na Mestnem trgu, kjer se je vse skupaj dogajalo, s svojo značilno hiško in slastno ponudbo tudi ostal.

SD


Najbolj brano