Jeseni bo pestoval z že zdravo roko

V šempetrski bolnišnici so prejšnji teden 29-letnemu Novogoričanu uspešno “prišili” palec, ki mu ga je odtrgalo pri delu. Bolnišnica je ena redkih v Sloveniji, v kateri se kirurgi lahko lotijo tako zahtevnega posega.

Presrečna oba - kirurg dr. Sašo Hlede in pacient Nejc 
Magaš. Foto: Leo Caharija
Presrečna oba - kirurg dr. Sašo Hlede in pacient Nejc Magaš. Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER > Po zelo zahtevni, tako imenovani reinplantaciji levega palca 29-letnemu Nejcu Magašu iz Nove Gorice pred tednom dni, je kirurg v šempetrski bolnišnici dr. Sašo Hlede včeraj lahko ugotovil, da je poseg uspel: “To je bil poseg na meji možnega v mikrokirurgiji, pri katerem je najtežje zašiti drobcene žile. Veseli smo, da nam je uspelo.”

Nesreča se je zgodila prejšnji torek zgodaj zjutraj v eni od delavnic v Batujah. “Izdelovali smo veliko cisterno, iz katere sem se nameraval povzpeti po lestvi. Lestev se mi je izmaknila in z rokama sem se ujel za pločevinasti rob. Ostra pločevina mi je odrezala palec na levi roki in se mi globoko zarezala v desno dlan. Takoj sta mi priskočila na pomoč sodelavca, tretji je poskrbel za odrezani prst. Odpeljali so me v ajdovski zdravstveni dom, kjer so mi nudili prvo pomoč, čez kakšne tričetrt ure pa sem bil že na kirurgiji v Šempetru,” nam je Nejc pripovedoval svojo dogodivščino. “Po tistem, kar se mi je zgodilo, lahko zdaj rečem, da sem srečen. Jeseni v družini pričakujemo naraščaj. Upam, da bom dojenčka pestoval z že zdravo roko. Zahvaliti se želim kolegom za pomoč in posebej zdravstvenemu osebju za skrb in odlično opravljeno delo,” je hvaležen Nejc Magaš. Seveda priznava, da njegovo ravnanje pri delu, čeprav ga je ponovil že neštetokrat, ni bilo previdno.

Uspeh šempetrskih kirurgov spominja na tistega pred nekaj leti, ko so prišili odtrgano podlaket delavcu, ki se je ponesrečil v tržiški ladjedelnici. “Na podlagi naših referenc so ga po navodilu travmatologov v sosednji Gorici pripeljali neposredno k nam. Smo ena redkih slovenskih bolnišnic, ki lahko opravlja takšno delo. Po dogovoru z ljubljanskim kliničnim centrom opravimo reinplantacijo do dveh prstov. Ko gre za hujše primere poškodovance pošljemo v Ljubljano,” pojasnjuje dr. Hlede, vodja kirurške službe v bolnišnici dr. Franca Derganca.

Kot je dodal, so tovrstne poškodbe v zadnjih 15 letih k sreči redke. To gre pripisati boljši zaščiti pri delu, ugotavlja. Posebej po lanskem žledolomu pa se je povečalo število poškodb pri delu v gozdu in z drvmi. Posebej nevarni so tako imenovani cepivci drv. Poškodbe z njimi so navadno zmečkanine, pri katerih čudežev ni moč pričakovati. Do poškodb prihaja tudi pri delu s krožnimi žagami in kosilnicami, še opozarja dr. Sašo Hlede.

DAVORIN KORON


Najbolj brano