Je za 254.000 evrov to vse?

Da o učinkovitosti dela Turistične zveze TIC Nova Gorica nimajo vsi najboljšega mnenja, je znano že dolgo. Mestni svetniki so pred dnevi sekretarki Dejani Baša nasuli precej kritik, da je učinka za 254.000 evrov, kolikor jih na leto plačuje občina, bistveno premalo. Baša pa je prepričana, da majhna ekipa glede na težke razmere dela dobro.

Obiskovalcev in turistov je vse več, pravi Baša. Kritiki pa 
ogovarjajo, da bi moral TIC delati več in predvsem bolje.  Foto: Leo Caharija
Obiskovalcev in turistov je vse več, pravi Baša. Kritiki pa ogovarjajo, da bi moral TIC delati več in predvsem bolje.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Promocija Goriške na sejmih in borzah doma in v tujini, izdelava zgibank, soorganizacija Festivala vin Šempas, Poletne polente, Od Lijaka do Sekulaka, informiranje turistov v TIC, spletno oglaševanje, delavnice, podpora turističnim društvom, promocija enogastronomskega in aktivnega turizma, sodelovanje s Hitom in drugimi ponudniki ... Sodeč po besedah sekretarke Dejane Baša je Turistična zveza TIC Nova Gorica glede na razmere napravila ogromno kakovostnega dela. Število nočitev se je v mestni občini lani povečalo za skoraj deset odstotkov, za skoraj toliko se je povečalo povpraševanje po informacijah v TIC.

“Smernice in cilje, ki smo si jih zastavili, uspešno izpolnjujemo. Predvsem velja poudariti, da so bile vse aktivnosti delo zgolj štirih zaposlenih,” je dejala, poudarila, da so delali profesionalno in kakovostno, in si zaželela, “da bi se vse bolj gledalo na rezultate in uspešnost izvedenih del kot pa samo na stroške in preveč pogosto na neutemeljene kritike.” Te je očitno pričakovala.

Je dovolj učinka za denar, ki ga občina vloži?

Ni se zmotila. Gostobesedno naštevanje, kaj vse počne zveza oziroma TIC, na večino mestnih svetnikov očitno ni naredilo prav velikega vtisa. Ti so razglabljali, ali je dovolj učinka za 254.000 evrov, kolikor jih zveza dobi iz blagajne novogoriške občine, da turistična zveza ne pridobiva nič denarja na trgu, da marsikateri turistični ponudniki od nje nimajo nič, da v centru Tiare v Vilešu, kjer ima Nova Gorica oglasno mesto, ne promovirajo goriških destinacij, da so stroški delovanja TIC (pre)visoki, na podlagi česa se društvo financira neposredno iz proračuna in podobno. Med najbolj neposrednimi so bili Aleš Dugulin (DeSUS), Uroš Komel in Tomaž Jug (oba Lista Mateja Arčona) in Karmen Saksida (SD). “Vi ste eno od redkih društev, ki lahko živi na trgu. Ko nekdo reče, da nečesa ni mogel izvesti, ker ni dovolj sredstev, to ni sprejemljivo,” je Jug odgovoril na trditev Baše, da v Tiare ne oglašujejo, ker ni denarja za zgibanke. “Mnenje je, da nekateri ponudniki naredijo veliko več za turizem kot TIC. Tudi TIC bi morali dati na tržišče,” je pribil Komel, ki je dejal, da TIC turiste usmerja le k nekaterim ponudnikom. Dugulin pa je prepričan, “da je skrajni čas za prevetritev.”

Baša je pojasnila, da dobivajo denar neposredno od občine, ker so društvo v javnem interesu, da so stroški delovanja visoki pri materialnih zadevah, sicer pa ne: “Mislim, da smo varčni.”

Tudi občina nosi del odgovornosti

Dodala je, da v TIC zbirajo mnenja obiskovalcev in da ti nimajo pripomb, da na projektih ne delajo več, odkar je občina ustanovila oddelek, ki se s tem ukvarja, in da k sodelovanju pozivajo vse ponudnike, a se vsi ne odzovejo. “Niste vi vsega krivi, ne pristanem pa na to, da bomo valili krivdo na turistične ponudnike,” je odvrnila Karmen Saksida in dodala: “Ko pogledamo rezultate, vidimo da promocijske aktivnosti niso najbolj učinkovite ali pravilno usmerjene. Marsikaj bi se dalo narediti tudi z zelo malo denarja, a z voljo.” Je pa dodala, da je treba del krivde, da turistični potencial ni izkoriščen, pripisati tudi neaktivnosti občine. Podobno kot Andrejka Markočič Šušmelj (Lista Mateja Arčona), ki pogreša celostno strategijo in vizijo turizma ter povezovanje prireditev v občini, da bi postale razpoznavne.

Strategije pa ni

“Treba je imeti strategijo, mi jo želimo. Mislite, da nam je lahko, ko ne vemo, kaj delati. Se strinjam, da jo je treba napisati in čim prej izpeljati, da se gre v 'nek' razvoj,” se je s tem strinjala Dejana Baša. Predlog, da bi novogoriški TIC moral preživeti na trgu, pa ji, kot kaže, ni najbolj blizu. Ni sicer rekla, da je proti, a je dala vedeti: “Bili bi prvi tak TIC oziroma zavod v Sloveniji ...”

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano