Je rak, a premagljiv

Popoldne so v novogoriški mestni hiši odprli razstavo fotografij Lep je dan, ki želi sporočiti, da lahko ženska ob prebolevanju raka dojke in kasneje normalno živi svoje življenje.

 Foto: Ambrož Sardoč
Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Razstava je projekt združenja Europa donna, ki je gostovala že drugod po Sloveniji in je v Novo Gorico prišla ob sodelovanju društva ko-RAK. Namen je predvsem vlivati upanje ženskam z diagnosticiranim rakom dojke. Fotografije Tomaža Levsteka, predelane v črno-belo tehniko, a z namenoma puščeno rožnati barvo topov, ki jih nosijo dekleta in žene, namreč prikazujejo, da lahko obolela dalje živi svoje življenje, ker rak dojke še ne pomeni konec vsega.

Da so novotvorbi v sebi navkljub dnevi lahko lepi, “pravi” 32 portretirank, ki so raka dojke ali že prebolele ali so bile ob nastajanju posnetkov na terapiji. Vse so se prostovoljno odzvale pozivu snovalcev akcije, da potrebujejo “modele” za pred fotoaparat, in med temi je bilo nekaj znanih obrazov, kot sta Barbara Drnać in Lucija Mlinarič.

Fotografije bodo na sedežu novogoriške mestne občine na ogledu teden dni, do 2. oktobra. Kasneje jih imajo namen postavili drugam, morda v šempetrsko bolnišnico. AS


Najbolj brano