Je igra z ognjem res končana?

Zaprti rudniki v Idriji, Senovem, Kanižarici in Zagorju so brez denarja in zato brez ustreznega nadzora kakovosti zaprtja in s tem premikov v jamah in na površju. Sedanja vlada tik pred odhodom predlaga, naj nadzor prevzame idrijski center za dediščino, a prihajata nova vlada in negotovost.

Tatjana Dizdarević, vršilka dolžnosti direktorice CUDHg in vodja monitoringa v  rudniku v jami, ki je v slabem stanju Foto: Saša Dragoš
Tatjana Dizdarević, vršilka dolžnosti direktorice CUDHg in vodja monitoringa v rudniku v jami, ki je v slabem stanju Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > “Delamo, računi prihajajo, a nimamo denarja za plačilo,” je v.d. direktorice državnega centra za upravljanje z dediščino živega srebra (CUDHg) Tatjana Dizdarević opisala razmere, ki se že leta vlečejo v Rudniku v likvidaciji in pred petimi leti oblikovanem CUD, ki naj bi prevzel nadzor nad zalito in zabetonirano jamo. Odbor Vlade RS za gospodarstvo je pred dnevi prenos del z rudnika na CUDHg po petih letih mencanja potrdil, vlada v odhodu naj bi ga v četrtek formalizirala, a prihaja nova vlada ...

Nerazumni stroški, nevarnost vse večja

Podobne kot v Idriji so razmere v vseh zaprtih rudnikih - v Zagorju, Senovem in Kanižarici. Po zaprtju jam so bili primorani monitoring zaradi pomanjkanja denarja ustaviti. Idrija, edina z zalitim rudnikom pod mestom z zapleteno zgradbo ob geološkem prelomu, je v največji nevarnosti. “Smukov grič je v zadnjih letih drsel proti mestu pet centimetrov na leto,” so povedali rudarji. Le še osem jih vzdržuje jamo.

“Vseh nas je 12, v jami pa osem rudarjev opravlja le najnujnejša dela. Ustrezno vzdrževan je glavni jašek, na ostalih progah pokrpamo tam, kjer voda in podporja grozijo z rušenjem. V celoti opravljamo geomehanski in geodetski monitoring, zmanjšali pa smo okoljskega,” je povedala Tatjana Dizdarević. Za ta dela letos niso prejeli niti evra, zamujeno delo pa bo za zagotovitev varnosti Idriji nujno treba nadomestiti.

V ostalih rudnikih nadzora ni. Ker nimajo izdelanega poročila o vzpostavljeni površinski stabilnosti, jih država tudi ne more izbrisati iz rudarskega katastra. “To povzroča nerazumne stroške. Do izbrisa morajo rudniki zagotavljati vse pogoje, ki jih zahteva kataster. Obenem imajo kot pravne osebe vse iz tega izhajajoče obveznosti. Stroški so višji, kot bi bil strošek izvajanja monitoringa,” v poročilu ugotavlja gospodarski minister v odhajanju Metod Dragonja. Ministrstvo za gospodarstvo je zato minulo sredo podprlo rešitev, da bi Idrijski CUDHg prevzel monitoring nad zaprtimi rudniki in utiril pot k njihovi likvidaciji.

Potem ko so zaprti rudniki vse obdobje krize čepeli na obrobju pozornosti vlade, je državnemu poslancu Samu Bevku v vlogi predsednika odbora za infrastrukturo za prostor DZ pet pred dvanajsto uspelo doseči soglasje sedmih pristojnih resorjev k letnima programoma idrijskega Rudnika v likvidaciji in CUDHg in prenosu vzdrževalnih del jame in nadzora na slednjega. Ko bo to uresničeno, naj bi CUD iz državnega proračuna dobil denar za delo, ki ga opravlja.

Pred nizom težko rešljivih problemov

“Če bo Vlada RS na četrtkovi seji sklepe odbora za gospodarstvo potrdila, bodo dani pravni pogoji, da center za upravljanje z dediščino zaživi, odda potrebna poročila in dobi v državnem proračunu sicer razpolovljen, a predviden denar. Ne vem, koliko se lahko to zavleče z novo vlado, a pravne podlage so za nas ključna podlaga za delo,” pravi Dizdarevićeva.

Za prevzem monitoringa za ostale rudnike imajo dovolj znanja, a so pogovor začeli le z rudnikom Zagorje. “Vprašanje je, koliko denarja bo vlada namenila rudnikom, ki so povsem brez beliča in zato pred stečajem. Vsaj tako pomembno je kadrovsko vprašanje. Naši rudarji so tik pred upokojitvijo. Zaposlovanje je prepovedano. Nove rudarje pa bi morali nujno usposobiti z delom v jami,” Dizdarevićeva ve, da je pred njo še niz ta hip težko rešljivih problemov.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano