Je Nova Gorica na slabem glasu?

Zaključni račun mestne občine Nova Gorica, ki so ga svetniki potrdili v četrtek je ponovno odprl že znano razpravo o tem, da je delež uresničenih odhodkov, predvsem pri naložbah, zelo nizek. Svetnike pa je zaskrbelo tudi drastično upadanje prihodkov od komunalnega prispevka.

Zaključni račun mestne občine Nova Gorica, ki so ga svetniki 
potrdili v četrtek je ponovno odprl že znano razpravo o tem, 
da je delež uresničenih odhodkov, predvsem pri naložbah, 
zelo nizek.
Zaključni račun mestne občine Nova Gorica, ki so ga svetniki potrdili v četrtek je ponovno odprl že znano razpravo o tem, da je delež uresničenih odhodkov, predvsem pri naložbah, zelo nizek. 

NOVA GORICA > “Prihodki od komunalnega prispevka znašajo 280.000 evrov, kar je manj, kot smo plačali za pločnik Dornberk-Draga. Ali to pomeni, da so v preteklem letu v občini zgradili le petnajst hiš? Smo tako na slabem glasu, da ne uspemo zbrati niti za en pločnik komunalnega prispevka?” se je na seji spraševal svetnik Gregor Veličkov in predlagal, da glede na nizke prihodke občina v celoti opusti pobiranje komunalnega prispevka.

V občinski upravi v obrazložitvi odloka o zaključnem računu pojasnjujejo, da je “realizacija izredno nizka, ker v letu 2014 nismo uspeli rešiti medsebojnega pogodbenega razmerja s podjetjem Immorent. Poleg tega smo morali poleg dveh ostalih, vrniti že vplačan komunalni prispevek v višini 420 tisoč evrov podjetju Gorica Invest.”

Za primerjavo: mestna občina je letu 2013 iztržila za 1,8 milijona evrov komunalnega prispevka.

Prihodki proračuna so sicer v lanskem letu znašali nekaj več kot 34 milijonov in so bili nekoliko višji kot leto prej, a predvsem na račun evropskih sredstev, ki jih je bilo za skoraj pet milijonov, večino od tega za gradnjo čistilne naprave. Davčni prihodki, ki so temeljni prihodek občine, pa so se znižali in če so leta 2013 ti pomenili skoraj 68 odstotkov, so lani prinesli le 50 odstotkov proračunskih prihodkov.

Mestna občina je lani porabila malo manj kot 42,5 milijona evrov, torej več, kot je zaslužila. Zadolžila se je za tri milijone in pol, večinoma namensko za posamične projekte.

Naložbe znašajo nekaj manj kot dve petini vseh odhodkov. Realizacija glede na načrtovano v proračunu je nekaj več kot tričetrtinska. “S tem se soočamo vsako leto. Za investicijsko vzdrževanje cest smo porabili le dobro polovico zneska, v krajevnih skupnostih pa se neprestano pritožujemo nad luknjami v cestah. Sprašujem se, če je to le posledica slabega načrtovanja ali morda že znanih težav z likvidnostjo,” je bila kritična svetnica SD Karmen Saksida. VH


Najbolj brano