Izviseli so in ostali brez opreme

Ekipa Medpodjetniškega izobraževalnega centra se je z dijaki preselila v novo stavbo. A veselje, da končno delajo v boljših pogojih, je nekoliko grenko. Za zdaj so tam uprava in lesarske delavnice, laboratorije še opremljajo. Ker pa so izviseli na razpisu gospodarskega ministrstva, še ne vedo, kdaj in kako bodo sploh opremili drugi del objekta, kjer so proizvodni prostori.

Dijaki so se vselili v lesarsko delavnico, kjer, podobno kot v laboratorijih za elektrotehniko, še nameščajo in povezujejo opremo in stroje.  Foto: Leo Caharija
Dijaki so se vselili v lesarsko delavnico, kjer, podobno kot v laboratorijih za elektrotehniko, še nameščajo in povezujejo opremo in stroje.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > V novem objektu Medpodjetniškega izobraževalnega centra (MIC) vrvež ne poneha. Približno dve leti so ga gradili, nato so pridobivali dovoljenja, v zadnjih mesecih pa so v pritličje, prvo nadstropje in pisarniški del selili opremo. “Vselili smo se, prva faza se končuje. Opremili smo pisarniški del z upravo in lesarske delavnice. Trenutno tam ravno povezujemo stroje, dijaki pa že delajo, za zdaj še ročno. Prav tako se opremljajo tudi laboratoriji za elektrotehniko. Tudi uporabno dovoljenje smo dobili,” pojasnjuje Adrijana Hodak, vodja MIC, ki spada pod Šolski center Nova Gorica. Oktobra bo vsa oprema nameščena in bodo lahko začeli delati na polno.

Pred časom so za donacije zaprosili tudi približno 40 domačih obrtnikov in podjetnikov, s katerimi sicer sodelujejo. “Dobili nismo niti evra,” je razočarana Adrijana Hodak.

Hladen tuš z ministrstva

Veselje, da so nov objekt končno začeli polniti z vsebinami, pa je nekoliko grenko. Še vedno namreč niso uspeli dobiti denarja za opremo avtomehanične delavnice, na kateri bi se praktično usposabljali dijaki. Še več, glavobol povzroča tudi skrb, kdaj bodo končali in predvsem opremili drugi del objekta.

Naprej morajo končati gradbena in obrtniška dela v drugem in v polovici tretjega nadstropja, nato pa kupiti in namestiti tehnološko opremo. “Gradbeno obrtniška dela bomo po terminskem planu zaključili do konca januarja,” napoveduje Adrijana Hodak. Denar za to imajo. Križi in težave pa so z denarjem za opremo. Maja, ko so se prijavili na razpis gospodarskega ministrstva, je kazalo, da bo šlo vse gladko. Pred kratkim pa so doživeli hladen tuš - ministrstvo jih je zavrnilo. “Naš projekt so zavrnili, ker je vlagatelj Šolski center Nova Gorica, gradbeno dovoljenje pa je pisano na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Ko smo se prijavljali na razpis, smo vse preverili in poslali vlogo, vključno z gradbenim dovoljenjem. Z gospodarskega ministrstva nas ni nihče obvestil, da bi morali kaj dopolniti ali da bi bilo kaj narobe. Zdaj pišemo pritožbo,” razloži Adrijana Hodak, ki ima zdaj nove skrbi. Ne le, da niso dobili denarja, na katerega so računali, pač pa so izgubili dragocenega pol leta, ko bi denar lahko skušali izbrskati kje drugje.

MIC so ustanovili za povezovanje izobraževanja in gospodarstva. V Novi Gorici opravlja naloge, povezane s praktičnim usposabljanjem dijakov in študentov višjih in visokih strokovnih šol, pripravo kandidatov za mojstrske, delovodske oziroma poslovodske izpite, potrjevanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij, opravljanje praktičnega dela zaključnih izpitov in poklicne mature, izobraževanje in usposabljanje odraslih na področju strojništva, elektrotehnike, energetike, mehatronike, lesarstva, logistike, zdravstva, kmetijstva, gostinstva in podjetništva.

Zmanjkalo je pol milijona evrov

Glede opreme so torej spet na začetku. Vodja MIC se ne more načuditi, kako lahko približno sedem milijonov evrov vredna naložba zastane tik pred ciljem. Za opremo jim namreč manjka “le” približno pol milijona evrov.

“Nekaj naše sicer imamo, a da bi proces stekel v celoti, bi jo morali dokupiti. Sama stavba brez opreme ne more delovati,” poudarja in dodaja: “V MIC se je vlagalo sredstva EU, države in občin, ne zmore pa se najti še pol milijona evrov, da bi začeli normalno delovati, da se lahko premakne sodelovanje z gospodarstvom. To je pomembno tudi zaradi situacije v državi.” Stavba brez opreme ne more delovati,” poudarja.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano